fredag 8 februari 2013

Husmor Lisa gör intervju med Elena Arzak, San Sabastian

Idag är jag videoreporter för Årets kocks tv-kanal http://www.aretskock.se (intervjun ligger snart uppe) och lyckan var stor när jag fick möjligheten att intervjua Elena Arzak från San Sebastien, världens mest kända kvinnliga kock! Min lycka är gjord. Hon smakade Mathias Dahlgrens mat för första gången för 20 år sedan och har sedan dess regelbundet smakat svensk mat. Hon tycker det är spännande och i Spanien blir det en ny influens att använda svenska råvaror och metoder. Hon har inspirerats särskilt av Mathias, hon nämner också Magnus mat på Fäviken (jag intervjuade också honom tidigare idag) som hon gärna vill besöka men hittills har hon smakat maten på en internationell mässa och var imponerad.
 
Vi har också mycket gemensamt med regionen i Baskien/norra Spanien där man också äter mycket fisk exempelvis och lägger in. Hon tycker särskilt fjällröding är spännande och det ska bli kul att se vad hon tycker om kockarnas rätter på den råvaran. Hon tar också upp nordiska konserveringsmetoder som att lägga in i ättika och röka. Särskilt den milda goda rökningen som vi utvecklat i generationer, även inläggningarna som hon tycker är milda och fina. Tror hon kommer uppskatta Leos rätt med både äppelträrökt och en syrad rödingbit....
 

Fler familjekök. Jag frågade henne vad hon tror är faktorn för att få fler kvinnliga kockar i den här tävlingen. Hon lade till en ny intressant vinkel. I Baskien/norra Spanien är det vanligt att hela familjen jobbar i restaurangköken och det gör att fler kvinnor arbetar som kock. I Spanien är det 50/50 kvinnor/män på kockutbildningen! Bra jobbat. Vi kanske ska ha fler familjekök a la Italien och inte bara lyxkrogar i Sverige? Säger Husmor som driver krog hemma och idag när jag är här står maken och gör färdigt maten till fredagsleveransen.

Elena är fantastiskt spännande person och delar med sig av sina tankar. Hon har ätit på många svenska restauranger senaste veckan, på bl a Mathias Dahlgren och Franzén Lindeberg. Hon tycker vi har så många restauranger och att det är väldigt spännande matkultur i Sverige.

Nu sitter Elena och bedömer 6 av de bästa svenska maträtterna, tillsammans med Prins Carl Philip, Leif Mannerström, Stefano Cattenacci med flera kända personer. SÄPO är där förstås.

Mer följer....

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen