torsdag 25 april 2013

Arla Guldko - vinnare i miljö och bra mat i skolor

Förra året var jag på denna trivsamma tillställning och skulle gått i år men fick förhinder. I alla fall så är det roligt att få rapportera om dem som vinner de här priserna, det är väldigt bra kategorier. Förra året åts en fantastisk middag lagad av Klas Lindberg och dessutom uppträdde självaste Loréen. I år får jag dela resultaten så här.

Framförallt tycker jag det är kul att Arla delar ut pris till skolor och förskolor som går i bräschen och lagar god mat - dessa människor behöver premieras. När jag var på Guldkon förra året så hade jag precis börjat min vikarietid på Resarö skola där jag lagade riktig mat från grunden och gjorde lite revolution i köket - det var kul. Hoppas på en bättre utveckling i Vaxholms stad vad gäller skolmaten framöver, se vilka förebilder det finns! Både förra årets vinnare, Rydboskolan bara några kilometer från Vaxholm, och årets vinnare, Fågelviksgymnasiet visar att det handlar om att de som lagar mat i köket älskar mat och vill att barnen ska äta gott - inte att man har bästa köket och bästa utrustningen!! Ibland behövs bättre utrustning för att värma upp färdigmat - och det blir dessutom dyrare - än att laga riktig mat och bry sig om hur den smakar, det är min egen reflektion.

För fjortonde året i rad har nu vinnarna korats i Arla Guldko 2013.
De fem tävlingskategorierna är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök som är en ny kategori för i år, samt Bästa Matglädjebutik. En av prisutdelarna var landsbygdsminister Eskil Erlandsson som uttryckte sin glädje över den höga klass som finalisterna representerade.

Här är alla vinnare av Arla Guldko 2013 och juryns motiveringar:

Bästa Miljöarbete - S:t Hansgården och Lunds Kommun
Juryns motivering: ”Tack vare tydlig strategi med visionära mål samt en god uppföljning ger man sina medarbetare frihet att utforma verksamheter som gynnar stort och litet både nu och i framtiden.”

Bästa Matglädjeskola - Fågelviksgymnasiet, Tibro
Juryns motivering: ”Att vara innovativ med små medel är stort. Att varje dag förvandla skolmåltiden till en stunds vardagslycka är större. Men störst är omtanken, känslan och atmosfären, där allt är möjligt. Att inte bara skapa matglädje, utan också ge den vingar.”

Bästa Snabbmål -Gourmetkorv, Göteborg
Juryns motivering: ”Vinnaren representerar verkligen själen i det svenska matarvet. Här har vi ett företag som tagit snabbmålet till en ny dimension och som greppat tag i rodret för att styra mot ännu bättre kvalitet. Här samlas många för att äta just sina favoriter. Allt serveras med glädje och ett personligt tilltal.”

Bästa Förskolekök - Gunghästen, Västerås
Juryns motivering: ”Arbetssättet genomsyras av en entusiasm som får matglädjen att blomma i varje vrå! Måltiden är en glädjefylld del av vardagen och pedagogiken. Barnen lotsas med varsam hand genom matäventyret. Utforskar, upptäcker och gläds när alla sinnen får var med och utvecklas. Här finns god mat, stor variation, engagemang och passion, samt en stor portion kunskap om vad som är nyttigt och bra - ett föredöme, helt enkelt.”

Bästa Matglädjebutik - Sabis Fältöversten, Stockholm
Juryns motivering: ”Passionen för mat är slående. I entrén möts du av en känsla likt en marknad, upplevelsen förstärks vartefter du träder in i rummen. Det spelar ingen roll om du är en sann njutare av förstklassiga råvaror eller om du har ont om tid på lunchen. Här finns något för alla. Det spännande och moderna i både sortiment och inredning samsas med lokalproducerat och ”hemlagat”. Allt bärs fram av en stolt och kunnig personal".

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra ämne att uppmärksamma.Det är oerhört viktigt att ge barnen bra mat. Men jag tycker det blir konstigt att Arla håller i det hela, med tanke på hur illa dom behandlar sina kor. Inseminerar korna så ofta att dom mår dåligt, kalvarna får MJÖLKERSÄTTNING för att vi MÄNNISKOR ska ha mjölken. Och efter ca 5 år med inseminationer alldeles för tätt inpå varandra är kon "förbrukade" och går då till slakt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen