Husmor om...Tillsatser och färdigmat
Jag vill använda färska råvaror så mycket som möjligt. Detta försöker jag göra genom att lägga in allt vad naturen och trädgården ger i kyl och frys för att ha dessa svenska råvaror hela året. Annars lagar jag maten från grunden och läser noggrannt på ALLA innehållsförteckningar. Livsmedelsföretagen använder tyvärr tillsatser för att göra produktionen billigare - men jag tror det är fel strategi på sikt, det är bättre att kunna stå för sin mat.


Sluta slänga saker och återanvänd - skapa ett kretslopp därhemma!
hela min blogg är lite en utmaning att minimera soporna som går från vårt hem. Mitt mål är att det ska vara väldigt lite. Jag försöker verkligen fundera på varje sak jag har i min hand, kan jag göra något med detta? Det är kul att hitta på nya recept med mat som blev över. Jag odlar också mycket av min mat själv, exempelvis alla kryddor men även grönsaker och bär. Är det matrester som har blivit gamla och verkligen inte kan användas till något så har jag egen kompost. Förpackningar försöker jag använda till pyssel för barnen och att slå in grejor med, gamla kläder kan man sy något nytt av. Annars får det åka till återvinning. Det enda som nu slängs är smutsig mjukplast (som ej får sorteras tyvärr) och smutsigt hushållspapper.

Mat ska få ta tid - men slow food kan spara tid
I vår familj får maten ta plats. Men inte på bekostnad av umgänge! I vårt kök finns hälften av alla leksaker bara för att vi ska kunna umgås och samtidigt laga mat. Jag försöker ge tips på hur man i vardagen kan göra för att laga riktig mat utan att det inkräktar på umgänget. Hur maten kan bli en del av umgänget. All denna färdigmat kanske inte sparar så mycket tid totalt sett i livet - tänk på att hela livet ska levas och om man inte får i sig ordentligt med skyddande ämnen så kanske maten ändå själ tid från livet.

Laga mat för att få i familjen rätt näring, skydd och energi
Jag har läst en kurs "Matens och kroppens kemi" på universitetet i Kristianstad, där lärde vi oss hur man hanterar råvaror för att de ska behålla näringsvärdet och vad som händer kemiskt i kroppen när vi äter. Vi fick lära oss hur man kokar, tillagar och behandlar maten för att bibehålla näringsvärdet. Vi gjorde c-vitamintest och laborerade med surt och basiskt. Vi läste mycket om oxidation, fria radikaler, kroppens celler, fotosyntes, cancerceller och antioxidanter. Jag försöker inkorporera detta i mina recept och variera hur vi äter hemma så att alla ska få i sig rätt mat utan att man ska behöva äta några konstiga tillskott i pillerform etc.. tillskotten är aldrig lika kompletta som de fantastiska processerna som skapats i de grönsaker, bär och frukt som vi har i naturen! Och de godaste råvarorna visar sig ofta vara väldigt nyttiga!

Mat ska få vara tilltalande
Som alla andra matnördar är jag noga med att maten ska se tilltalande ut. Dock tycker jag att mat ska se ut som mat. Men en vacker dukning med dekorationer från naturen och gärna gamla ärvda servisdelar är viktigt. Min mormor tryckte och färgade dukar och servetter i otaliga mönster och färger för olika dukar så det finns en färg för varje säsong hemma!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen