söndag 25 oktober 2009

Återanvänd färska kryddor

Återanvänd dina färska kryddor!
KRYDDOR - köper du färska kryddor i affären? När du plockat av de flesta av bladen, kör ner roten och det som är kvar ute i en rabatt (kryddland) eller i en större kruka med bra jord (ställ på balkongen på sommar/vår och i köksfönstret på vintern). Det står på att de endast är för konsumtion men det stämmer inte, jag har fått flera fina plantor att ge massor av kryddor med de vanliga plantorna i affären. Det är ju slöseri att bara slänga dessa plantor!! Jag har inte köpt EN ENDA basilikaplanta sedan i april när jag satte ner två köpta i kruka och deras blad har räckt hela sommaren in på hösten....

Ett KRYDDLAND ska ha en jord som består av både strukturmaterial (mull utan gödsel eller egen kompostjord) och fint grus (inte sand då blir det lera) och stå soligt soligt. Vissa kryddor är perenna och kan stå ute hela vintern, andra måste du ta in. PErenna är exempelvis:
* citronmeliss (sprider sig)
* Salvia (sprider sig)
* Fransk dragon
* Timjan
* Oregano
Persilja är tvåårig och måste sås om varannat år.
Rosmarin och lagerblad måste plockas in och förvaras kallt men inte så det är frost så dessa kan man endast övervintra om man har ett sådant utrymme.
Basilika odlas bäst i köksfönstret hela året, den trivs inte med vind och blir lätt ful ute.

Bladen ska skördas INNAN de börjar blomma, sen får bladen en konstig smak. Men man kan klippa av blommorna så fort man ser dem. Får du för mycket? Skörda, skölj och lägg och torka i ett torrt utrymme några dagar, sen kan du smula dem och lägga på snygga små burkar så har du kryddor resten av vintern! Du kan ju göra dina egna kryddblandningar också och ge bort i present!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen