söndag 25 oktober 2009

Augusti - skördetid och inläggningstid - Lingonsylt

LINGONSYLT - idag har jag kokat lingonsylt. Lingon vet ju många att det är nyttigt (antioxidanter och vitamin C) men det har också ämnen som gör det väldigt hållbart. Det är perfekt att koka sylt på. Jag hade önskat att jag hade kunnat vara i skogen och plocka men det fanns faktiskt bra svenska lingon på COOP.

C-vitamininnehållet blir bättre i kokad sylt eftersom C försvinner närman krossar bär i luft. Så undvik att köpa rårörda lingon, rör i så fall själv (det går att frysa). Jag föredrar lingonsylt på rågflingegröt (nyttig frukost), sonen äter hellre lingonen än köttbullarna!
* Rengör stora burkar
* Koka snabbt upp bären med ca 2 dl vatten per kg bär
* Sänk värmen och sjud i ca 20 minuter
* Ta av värmen och rör i 1 kg socker per kg bär, fortsätt att röra tills det kallnat (annars åker bären upp på toppen i sylten)
* Häll upp på burkar och paraffinera genast
* Sätt på lock när paraffinet stelnat
FÄRDIGT! GOTT!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen