Broccolin


Broccolin - den enda som blev i år i landet.

Ät mycket broccoli! Det är så otroligt nyttigt, dels innehåller det mycket karoten eftersom den är mörkgrön och det är ett ämne som är bra för synen mm. Dessutom har den ett extremt högt C-vitamininnehåll. Vi testade C-vitamin på kemikursen och broccoli innehåller högst av allt jag testade. Utöver detta finns en massa cancerförebyggande antioxidanter av olika slag. Men koka först upp vattnet och läggg sedan i broccolin, koka så att den är mycket al dente. Ringla olivolja och havssalt på, kanske lite parmesan. Alla gröna grönsaker förlorar näringsvärdet och färgen om man kokar för länge. Ha inte heller för mycket vatten i grytan. Vattnet kan du då använda som buljong till en soppa eller sås. Karoten går inte ut i vatten så det gör inget om man kokar exempelvis morötter.

Kommentarer

Kokade grönsaker är visst något som vuxna uppskattar mer än barn. Jag brukar servera de flesta grönsaker råa och har under åren introducerat fler och fler sorter för ungarna. Dock är broccoli svår att servera rå. Så för att behålla råkänslan, slakar jag bara kålen. Jag lägger den delade broccolin i en skål och häller över hett vatten - låter stå några minuter och häller sedan av vattnet. Jag gör som Lisa, häller på god olivolja och flingsalt. Ganska ofta grovhackar jag färska örter och
/Tove