söndag 25 oktober 2009

fredagsmys


Säsongens fredags- (eller) lördagsmys - jag tycker ju man ska hålla sig till säsongens råvaror så mycket det går. Just nu mognar ju de fantastiska kronärtskockorna. De är goda och för att vara grönsaker väldigt mättande. Om ni vill ha ett nyttigare men delikat fredagsmys, gör så här:
KRONÄRTSKOCKSDIPP
* Köp ett par skockor och koka dem ca 30 minuter (mer eller mindre beror på storlek så kolla hela tiden, när bladen lossnar enkelt är de färdiga). Koka i lagom med vatten så det står upp till hälften på skockorna och koka med lock. Salta på slutet så drar du inte ur alla näringsämnen ur skockan.
* Kör 3 msk smör i micron, pressa en citron och häll i. Salta rejält med Herbamare örtsalt.
* Dippa skockorna! Det räcker som middag... vill karlarna ha något köttigt till, gör några tandpetare med en god korv, en bit fetaost och en gurkbit. Till barnen kan man göra korv- och köttbullespätt som doppas i ketchup och så är de överlyckliga. En tomat och paprikabit kan ju slinka med. Sen kan man faktiskt äta framför tv:n! ha!
* Får man föreslå ett glas rosé till? I så fall har de nu faktiskt en riktigt bra rosé som är gjord på pinot noir, en Sancerre. Den är så där franskt ljus och smakar hallon men inte söt, "Fournier Sancerre Rosé" 95138 119:-. Vill man ha ett lite mer prisvärt alternativ finns Puycheric Syrah (nr 2209). Med skruvkork, bra för oss sparare. Perfekt till!

Jag odlar egna kronärtskockor, det är fantastiskt kul men kanske inget för nybörjaren. Men det krävs en bra sommar och mycket sol för att få den att gå till skockor.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen