torsdag 29 oktober 2009

Ge din bebis åtminstone färsk frukt!

BÖRJA ÅTMINSTONE MED FRUKTEN - den är viktigast tycker jag. Om du inte orkar laga egna recept, gör åtminstone frukten själv. Frukt och bär innehåller ju fantatiska skydd mot sjukdomar (antioxidanterna), fibrer och C-vitamin.

Vi gjorde C-vitamintest på kemikursen och C-vitamin avdunstar faktiskt av tre anledningar: vid sönderdelning - vid kontakt med luft och vid kokning. Den försvinner faktiskt om du passerar frukten och låter den stå, särskilt i rumstemperatur. Barnmatstillverkarna tillsätter C-vitamin i sina burkar - man kan fråga sig varför? Du kunde lika gärna ge din bebis vitamintabletter....fruktpuréerna smakar ju nästan likadant. Det är ju så lätt att passera frukt!

Massa fruker är lätta att mixa. Välj de mjuka. Tänk på att variera färg och typ för alla har OLIKA supereffekter för kroppen. Ta inte samma frukt och bär varje dag. Och bebisen lär sig att känna olika smaker och strukturer. Den färska passerade frukten är mer struktur i och mindre vatten. Välj förstås efter säsong. Och glöm inte bären!

* Päron mogna är grymma - och de flesta bebisarna älskar dem, bra bas
* Mango - en hel mango ger puré för flera veckor - frys in! Blanda med hallon, det blir gott
* Ananas - kan klia hos vissa men barn älskar ananas om de tål det. Blanda med banan
* Blåbär - superbäret, köp svenska frysta eller plocka själv på sommaren, skogen är full (finns tydligen någon dödlig mask i andra länder så man ska köpa svenska)
* Kiwi - mycket c-vitamin och går att ge en liten bebis utan att mixa. Kommer ju tyvärr ända från Nya Zeeland men ibland finns de från Italien.
* Nektarin - en mix mellan persika och plommon och plommon är ju supernyttigt
* Äpple - lite svårt att mixas men är gott. Måste serveras snabbt för det blir brunt så det är svårt att frysa purén. Du kan ha i lite citron. Äpple kan du ju dessutom köpa svenska stora delar av året.
* Banan - basen för att göra det lite sött. Blanda med en frukt som har mycket c-vitamin tex kiwi. Banan innehåller lite andra saker än frukterna, mer kolhydrater, kalcium etc så det är bra att kombinera med. Och barnen älskar banan! Men var NOGA med vad du köper här - rättvisemärkta och ekologiska gör stor skillnad i världen och för din bebis (det har vi råd med i detta rika land)
* Jordgubbar. Min dotter är extremt kräsen i maten och äter aldrig grönsaker - men jordgubbar går bra och det är mycket c-vitamin, folsyra och även lykopener i - det tycker jag är värt att faktiskt köpa året runt. MEN köp ett flak på sommaren när de är billiga, svenska och frys in!
* Björnbär - gott att blanda med tex päron

1 kommentar:

Mary sa...

Tackar för utmärkta tips!
Ska testas! x 2 ;.)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen