söndag 25 oktober 2009

Koka din egen buljong

BULJONG - på begäran en liten utläggning om buljong. De flesta buljonger som säljs i affären innehåller kemisk smakförstärkare (den vanligaste är natriumglutamat E621 men ofta används också jästextrakt). De är allergiframkallande och dessutom misstänks andra tveksamma hälsoeffekter... Framförallt är det som är problemet att de tillsätts för att råvarorna inte är tillräckligt goda. Men vad ska man använda då?

Det finns naturliga glutamater i exempelvis kött, tomater, ost och liknande (ni har väl hört om Umami, den femte smaken). En bra buljong gör jobbet (eller exempelvis ett långkok). ÅTERIGEN - koka buljong när du har rester och frys in - i iskuber!! Du arbetar lite en dag och sen har du material för resten av året. Jag brukar använda följande:

Vegetarisk buljong - finns god att köpa på hälsokostaffären, bäst är "Lantsoppa". Den är så god och är helt naturlig, laktosfri och ekologisk. Finns inte alltid så köp ett lager när du stöter på den. De vegetariska som finns i vanliga affären är inte så bra.

Kycklingbuljong - du kan använda ovanstående, den är minst lika god och har lite likartad smak.

Köttbuljong - gör ett storkok när du har ett/flera köttben eller köp ett. Det ska vara ett bra köttben med ordentligt av märg. Skala INTE två lökar, dela dem i två och fräs med snittytan ner i en stor klick smör samt ett par matskedar olivolja. Skala två morötter och lägg i samt ett par rejäla bitar rotselleri (skalad). När det fräst ett tag, häll på en halv flaska rödvin (se nedan, spara resterna i flaskorna till matlagning) och dubbelt så mycket vatten (till ett ben). Nu har du i några kraftiga stjälkar persilja (hela), ett par lagerblad, 10 hela vitpepparkorn och 10 hela svartpeppar. Samt alla örtkryddor du har hemma, gärna timjan. Sjud under lock på låg värme i ett par timmar, ungefär till hälften. Kyl ned och häll upp på iskuber och vips in i frysen - nu har du jobbat lite och visst var det jobbigt att låta grytan koka - men du har färdiga buljongtärningar för månader framöver!!

Fiskbuljong - UTMÄRKT att passa på när du ätit räkor eller kräftor. Fräs skalen i en stor gryta i olivolja och smör. När de fått färg, häll på samma ingredienser som ovan minus svartpeppar men lägg till färsk eller torkad dill och kanske lite fänkål. Använd dock vitt vin och torrt, oekat sådant!
Frys in på liknande sätt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen