fredag 30 oktober 2009

Koka bebismaten vid sidan av er mat

Vi hade ju en UNDERBAR BVC-sköterska (det har väl alla) men de ordnade faktiskt en matlagninskurs för oss föräldrar, något som jag förstår få gör! Där visade de konceptet göra mat till alla samtidigt - det var då jag lärde mig att ha en gryta bredvid vid middagslagandet och koka barnmaten där i!

Du har alltid några ingredienser som du kan skilja ur och koka i grytan bredvid.

Bebismat kan ju lagas av i princip vad som helst med skillnaden att:
* Maten ska kokas, den får inte stekas (före 1 år)
* Inget salt (före 1 år)
Orsaken är att små bebisar föds i princip helt utan lever, den växer till sig under det första året. Därför kan de inte ta hand om för mycket kemikalier, avfall, mineraler och tungmetaller som vi kan. Samma orsak till att du inte ska ge din bebis spenat, rödbetor el mangold.

Du måste förstås introducera maten i rätt ordning (se tidigare inlägg) men från 6 månader när du introducerat allt så kan du laga av allt. Men du ska förstås mixa i ökande grovhetsgrad beroende på hur mycket tänder din bebis har fått. Öka successivt fram till 1 år med större och större bitar.

Några exempel:

Spaghetti Bolognese - se recept nedan - vatten, lägg i finskuren lök, rotselleri, morot och köttfärsen rå. Koka i tomater och vin! (alkoholen kokar bort, ger jättegod smak), persilja, vitlök. Häll i makaroner eller Risoni (perfekt pasta till bebisar) att koka med. När pastan är klar, krydda med oregano och parmensanost kör du med mixer till önskad struktur. MUMMA och samtidigt lagar du till resten av familjen i pannan bredvid...

Kyckling Curry - alla barns favorit, detta fick min lille amningstokige gudson att gå direkt från bröst till lagad mat! Återigen vatten, ett par dl i en kastrull. Lägg i kycklingbitar, lök gärna purjo, morötter, röd paprika och gärna broccoli samt ris, någon dl. Krydda med paprikakrydda och curry (vanlig, inte stark curry). Koka med lock på låg värme ca 10 min och låt stå med lock 10 minuter till. Du gör samma sak till övriga familjen fast du fräser ingredienserna i olivolja och häller på creme fraiche på slutet. Kanske lite mer fart på curryn där! Mums igen.

Broccolipastan (se nedan förkylningspastan) - kan du göra precis likadant för hela familjen. Broccoli, som jag alltid tjatar om för det är verkligen den bästa grönsaken vi har, full med cancerskydd, magnesium (som gör att vi tar upp näringsämnen bättre), folsyra, C-vitamin (mer än kiwi el apelsin) etc etc - är BEBISARNAS FAVORIT!

Fiskpaté - kör vit ett par filéer djupfryst fisk exempelvis sej, torsk eller spätta med ett ägg och någon dl grädde/mjölk. Vitpeppra och ha gärna i lite hackad dill och citron. Kör med mixern, smöra en bakform och sätt in i ugnen ca en halvtimme eller när den stelnat, gärna i ett vattenbad.
Detta är supergott - men salta för de vuxna. Servera till er med potatis och ärtor, citron eller smörfräst spenat. Mosa potatis och fiskpaté och kör ärtor i mixern till så blir det gottigt för babbisen.

Vad du än lagar - ha en gryta kokande bredvid med vatten, lägg i grönsaker, kött, fisk eller kyckling, kryddor och pasta/ris/potatis, koka tills det är klart och krydda!

1 kommentar:

Cecilia sa...

Vilka fina barnmatstips! Jag har köpt hem högrev, kyckling och torsk för att kunna göra lite storkok till min lille son. Har inte tänkt på hur lätt det faktiskt är att laga mat bredvid.. Ska göra´t!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen