söndag 25 oktober 2009


LÅNGKOK - tar det mer tid? Jag säger nej, långkok är SNABBMAT! Hur då säger du? Jo, det handlar bara om NÄR man lagar maten. Det vanliga tänket när det ska gå snabbt är att man måste laga maten på en kvart, samma dag. Och ja då blir det ju färdigmat. MEN om du verkligen vill spara tid, äta bättre mat och godare mat som smakar riktigt så börja med långkok - dagen FÖRE! När barnen har lagt sig går jag ner i köket och sätter igång grytan - och det tar högst en kvart, sen står den där och puttrar! Eller samtidigt som jag lagar dagens pasta sätter jag igång den. Exempelvis den här köttgrytan som står och puttrar nu på min spis. Gör gärna flerdubbel portion så kan du frysa in för framtida middagar också:

FRANSK KÖTTGRYTA
* Sätt en järngryta på 5:an och låt stå en stund, sätt sedan upp till 7:an och lägg i en rejäl klick smör och 2 msk olivolja.
* Låt det bli ljusbrunt och fräs sedan 400 gram högrev så det får färg. Peppra massor när det fräser.
* Skala en lök, en morot och en rejäl bit rotselleri och häll i.
* Pudra över 1 msk vetemjöl och en rejäl klick tomatpuré, pressa tre vitlöksklyftor i och rör om, låt gotta in sig.
*Häll på 3 dl rödvin (spara gärna rester i flaskorna, det kan stå ett bra tag och användas som matlagningsvin) och en burk HELA tomater eko (köp inte krossade, i dem har alla näringsämnen försvunnit).
* Häll i 2 lagerblad, timjan och en kvist persilja med stammen kvar.
* Låt sjuda på låg värme i 2-3 timmar medan du vräker dig i TV-soffan och gå ner och rör en gång i timmen.
* Kyl av i kallt vatten i diskhon och ställ in i kyl/frys.
* när du ska servera, koka ris/potatis el nudlar som tillbehör. Fräs några morotsbitar, några små hela lökar och ev lite bacon och häll i grytan, krydda extra med färska eller torkade örtkryddor och färsk persilja. Salta efter smak. GOD SNABB MÅLTID!
* VIN I MATEN - ingar problem till barnen! De älskar smaken och alkoholen kokar ju bort! Dessutom är det mycket bättre för dem än färdiga buljonger som innehåller massa cancerframkallande tillsatser och andra konstigheter! Smaken blir djup när det får koka länge. Ungefär samma går att göra med kyckling! Fler långkok kommer

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen