söndag 25 oktober 2009


Mera köttgryta! Jag fick ett mail från en trogen läsare. Hon undrade hur man gör en riktigt bra köttgryta för det var ett önskemål från hennes man...något jag känner väl igen!

Min franska grundköttgryta finns recept på längre ner. Förra året blev jag Värmlands landskapsvinnare i årets hemmakock med en svensk variant på den. Om du vill göra något baserat på säsongens svenska råvaror. Långkoken är ju min grej - sätt på grytan efter middagen och ät det dagen efter så är det "snabbmat"!

Värmländsk Boeuf Borgingnon
* Sätt en järngryta på 5:an och låt stå en stund, sätt sedan upp till 7:an och lägg i en rejäl klick smör och 2 msk olivolja.
* Låt det bli ljusbrunt och fräs sedan 400 gram högrev så det får färg. Peppra massor när det fräser.
* Skala en lök, en morot och en rejäl bit rotselleri och häll i.
* Pudra över 1 msk vetemjöl och en rejäl klick tomatpuré, pressa tre vitlöksklyftor i och rör om, låt gotta in sig.
*Häll på 3 dl rödvin (spara gärna rester i flaskorna, det kan stå ett bra tag och användas som matlagningsvin) och en burk HELA tomater eko (köp inte krossade, i dem har alla näringsämnen försvunnit) samt någon dl vatten så det täcker köttet.
* Häll i 2 lagerblad, timjan och en kvist bladpersilja med stammen kvar samt ett par skedar lingonsylt.
* Låt sjuda på låg värme i 2-3 timmar medan du vräker dig i TV-soffan, gå ner och rör en gång i timmen.
* Kyl av i kallt vatten i diskhon och ställ in i kyl/frys.
* När du ska servera, koka ris/potatis el nudlar som tillbehör. Fräs några morotsbitar, några små hela lökar, lite rökt smörgåskorv (den värmländska heter femarker) samt några nävar kantareller och häll i grytan, häll i en dl lingon, krydda extra med färska eller torkade örtkryddor och färsk persilja. Salta efter smak. GOD SNABB MÅLTID!
* VIN I MATEN - ingar problem till barnen! De älskar smaken och alkoholen kokar ju bort! Dessutom är det mycket bättre för dem än färdiga buljonger som innehåller massa cancerframkallande tillsatser och andra konstigheter!

Ett måste för långkoken är en gryta från Le Creuset, finns bla på Lyckas med mat

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen