söndag 25 oktober 2009

Plocka bär

Överhuvudtaget är ju bär väldigt inne just nu. I vår familj har vi alltid varit ute i naturen och tagit tillvara på vad som finns, det är självklart! Och vi har alltid sett det som nöjesliv, kanske lite knasigt men det kan vara riktigt kul att gå ut i bärsnåren hela familjen. Vi har ju den fantastiska allemansrätten och under juni-september går det att plocka alla möjliga hälsobomber. Förutom att det är gott så vet vi ju nuförtiden hur nyttigt det är (det visste vi ju inte då). Det gäller att variera de olika färgerna och äta både grönt, gult, blått och rött.. frys in, sylta och safta själv så bevarar du mer av både smak och antioxidanter. Dessutom är kalkylen på plus, se här:
KALKYLEN: Plocka själv eller köp bären färska när de är i säsong i Sverige. Plockar du själv tar det ca 1 timme per 2 liter och 2 liter är ca 4 stora burkar sylt eller 5 kartonger frysta bär.
Köper du så kanske du betalar 25-50 kr halvlitern. En halvliter blir en stor burk. Köp exempelvis ett helt flak jordgubbar när de är som bäst och billigast i juni/juli. En halvliter blir cirka 2 stora burkar och de skulle definitivt gå lös på ungefär lika mycket.
Du ägnar kanske 1-2 timmar på en bärkokning så ju mer du kokar på, desto mer får du ut. Fryser du in tar det ännu kortare tid.
Att ägna den lilla tiden och ha bär för resten av året med högre näringsvärde och fantastisk smak jämfört med köpt sylt och bär. Inspireras av husfruarna från förr och fyll skafferier och frysar!

1 kommentar:

Din husmor på nätet sa...

Har du tips på vad man kan göra av alla äpplen i trädgården, när man redan kokat 20 liter äppelmos?
Sara

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen