Spaghetti Blognese

Bolognese är nyttigt - hör du till dem som ser ner på spagetti köttfärssås, barnfamiljens traktor i hushållet? Jag hävdar att det är nyttigt - om du gör det som i Italien! Min tes för att pasta ska vara nyttig mat är HÄLFTEN GRÖNSAKER & ROTFRUKTER. OK detta är inte snabbmat utan tar lite tid - men å andra sidan så kan du göra mycket och använda i resten av veckan, exempelvs att fylla sparade pannkakor med och riva lite ost på - crepes. Eller gör en lasagne. Eller perfekt till ensamma pappor när mamma är borta : ))

SPAGHETTI BOLOGNESE LISA STYLE
500 g eko, svensk köttfärs (viktigt för smak och miljö, våra kossor mår bättre)
1/2 huvud rotselleri (alla grönsaker eko)
1 stor morot
2 lökar
1 paprika, gul eller röd
2 klyftor vitlök
1 knippe färsk bladpersilja
2 msk eko smör, 2 msk olivolja
2 msk tomatpuré eko
2 dl vin (ta överblivna slattar, godast med vitt)
svartpeppar, oregano, basilika, vitpeppar, paprikapulver och ev torkad chili
1 burk HELA tomater (återigen, köp inte krossade, det är inget göttigt kvar i dem)
1 msk socker (optional men gör skillnad)
LYX: ett pkt eko bacon eller pancetta
Hel bit parmesan och en bra äggpasta från Italien, helst fullkorn
Ruccola och spenat
Balsamvinäger

* Sätt din gjutjärnspanna på spisen (se nedan) och låt den värmas på 5an en stund
* Ta fram köttfärsen från kylen en stund före
* skär rotselleri, morot, lök och paprika i små kuber genom att först skala, sen skära på längden och sist skära på bredden så de blir små, små kuber. Tar tid men är gott
* Fräs dem på låg värme (5) i olivolja tills de är mjuka
* Fräs nu köttfärsen, sätt upp värmen till hög, lägg i smöret och stek på hög värme, mosa köttfärsen med stekspade så den blir finfördelad. Peppra.
* Häll i tomatpurén när köttet fått färg och låt fräsa med en kort stund
* Krydda med alla kryddor, persiljan och häll på vinet samt tomaterna. Ev lite vego-buljong (se nedan)
* Låt stå och puttra ett bra tag. Koka pastan.
* Precis innan du ska servera, tryck i vitlök med pressen och häll i sockret (samt ev fräst bacon som legat på hushållspapper och fettat av sig)
* Klipp över ytterligare persilja och ev färsk basilika
* Servera över pastan (ta mycket sås och mindre pasta), riv över parmesan och lägg rikligt med ruccola och spenat över (C-vitamin, magnesium som ökar järnupptaget och järn) samt ringla balsamvinäger ovanpå (vinäger är mycket hälsosamt)

Detta är definitivt hälsomat för hela familjen!

Kommentarer