fredag 13 november 2009

Hudvård för din bebis

Bästa hudvården för din bebis? Ja det är ju faktiskt att inte bada barnet för ofta... huden bygger då upp ett naturligt fett som gör att man inte måste återfetta lika mycket resten av livet! Det är liksom redan förprogrammerat. Samma med håret. Bebisar blir sällan väldigt smutsiga (om de inte är spybarn förstås då får man tvätta dem lite oftare). Någon gång i veckan räcker första månaderna. Vid något år kan man kanske börja bada dem lite oftare. Ha alltid naturlig olja i vattnet, exempelvis jojbaolja som finns exempelvis på Dermanord. På den sidan kan du läsa mycket bra om olika ingredienser som våra vanliga hudvårdsprodukter, tvålar, schampon etc innehåller. Exempelvis mineralolja, samma som du tankar bilen med, är den vanligaste ingrediensen i krämer. Tänk dig själv, hur bra är det att smeta bensin på huden? Olja är dött, det finns inga mineraler, antioxidanter eller vitaminer för huden att ta upp (som vi nämt tidigare, det är bara växtriket som kan producera försvarande och återuppbyggande ämnen).

Problemet är att det känns bra för stunden med krämen - men egentligen täpper oljan till porerna och gör dig beroende av mer kräm. Jag är allergiker och när jag började med krämer med naturliga oljor så blev min allergi otroligt mycket bättre! Och slutade med vanlig tvål baserat på Sodium Lauryl Sulfate, uttorkande kemikalie i tvål och schampoo. Tyvärr har de inga bra krämer på apoteket, de har alla mineralolja som huvudingrediens. Dermanord och Rapsodin är lokalproducerade produkter och som har utmärkta bebisprodukter baserade på oljor från växtriket. COOPs Änglamark har ändrat sina bebisprodukter så nu är de baserade på raps och även Liberos nya serie är det. Body Shops alla krämer är baserade på fina oljor från växtriket. Det är samma som med grönsaker, i dessa oljor finns antioxidanter. Tvålar utan kemikalier, baserade på naturliga ingredienser finns på BodyShop, Weleda och på Rapsodine (inte Änglamark tyvärr).

Tyvärr så har många börjat framhäva en liten andel vegetariska produkter så det står "med avocadoolja" exempelvis men tyvärr är huvudingrediensen mineralolja parrafinum, glycerin som oftast kommer från slakteriavfall (men det finns också vegetabiliskt) - hur fräscht är det? Eller Petrolatum, vaselin, är också mineralolja. Propylene glycol är också en vanlig mineralolja. Se också upp med vegetarisk olja, ospecificerad, den är ofta avfall från fritöser och gatukök!
Alla dessa oljor förstör din bebis hud och gör den mer beroende av krämer i framtiden. Använd något som bygger upp istället!

Ett annant problem är massa ingredienser utvunna från djur, tex collagen, taget från döda djur... hur känns det? Många andra ingredienser är kemikalier som förstör huden och kan vara tveksamma ur ett hälsoperspektiv.

Det går också att använda blommor och örter från trädgården, vanligt salt och frukter för att göra sina egna skönhetsprodukter. Billigast, bäst och hälsosamt för huden! Återkommer till detta senare.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen