Kalkyl - spara dina färska kryddor

Att inte orka - en liten kalkyl på färska kryddor. Detta har jag nämnt förut. I dag den 7 november började min basilika se risig ut. Det är två plantor som inköptes i vanlig ICA-affär i början av april. När jag hade använt alla blad på dem så satte jag ned dem i en ganska stor kruka med vanlig blomjord. Sen fick den stå ljust. Den har jag alltså använt nästan dagligen sedan dess - räkna på det:

* Det blir cirka 50 kronor på sju månader! Hur många ggr har du slängt en avklippt krydda i soporna? Räkna på det.
* Det tar högst fem minuter att sätta den, i övrigt slipper du köpa basilika resten av säsongen. Tänk vad det sparar på ekonomin och miljön. Vad är det man inte "orkar"?
* Färska örtkryddor är otroligt nyttigt, även i små mängder. Höga koncentrationer av antioxidanter och mineraler såsom magnesium som är så viktigt att vi får i oss.
* Och det står på förpackningen att de inte lämpar sig att odla.. pyttsan.

Det viktiga är att du plockar bladen "uppifrån" det vill säga ta de största bladparen som är längst upp på varje stängel. Vattna ofta (om den står i köket glömmer du den inte).

Kommentarer