onsdag 4 november 2009

Omega 3-gryta

Känner du dig lite seg i hjärnan? Ett par ggr i veckan ska vi ju äta lax, tycker du att det är svårt med recept? Här är ett snabbt recept för vardagsmiddag med fyrdubbla omega 3-tillskott - och gott är det! Funkar till bebisar men välj då inte lättrökt lax.

2 personer OBS!
1 pkt Findus Seafood deli lättrökt lax (bra balans mellan rökt och färsk) eller 300 g varmrökt lax från fiskdisken
2 dl röda linser (Linser är ett bra alternativ till pasta eftersom de innehåller massa nyttiga fibrer och mineraler typ magnesium och järn. Saltå kvarn , de behöver inte blötläggas utan är färdiga att koka i 10 min
1 broccolihuvud
2 msk olivolja
ett pkt Carlshamn I maten (jag föredrar detta när jag äter nyttiga grönsaker eftersom ditt vitamin C-intag försämras när man äter grönsaker i komb med mjölkprodukter! Därför väljer jag detta nu, även om det tyvärr har förtjockningsmedel i sig, struntar man i att få i sig c-vitaminen denna dag är det naturligtvis gott med grädde eller creme fraiche).
2 msk lantsoppa - finns annars i de flesta hälsokostbutiker (se nedan om buljong)
2 dl oekat vitt vin
1 dl vatten
Några valnötter

Skölj och lägg i linser, häll på vin, vatten och carlshamn samt buljong. Koka 5 minuter, lägg i laxen och broccoli. Koka i 5 minuter till, låt stå i 5 minuter och gotta till sig. Sprid över några valnötter (lite ytterligare nyttiga fetter och E-vitamin). Servera.

För bebisar & barn kan du koka samma med pasta eller ris istället, om de inte äter linser vilket vissa barn faktiskt gör.

Lax? Rekommenderar jag det? Detta är ju så svårt. Ska vi äta nyttig fisk som är från Sverige och inte är odlad och lever på vegetarisk kost... då blir det sill och makrill! Och det är ju inte dumt, men lax vill man ju också ha ibland. Enligt fiskare jag pratat med så har vi faktiskt en vildlaxkvot i Sverige men ingen köper vildlax för att man tror att den är helt utfiskad men det gör att vi importerar i stället. Frågan är vad som är bäst. Jag försöker oftast köpa åtminstone ekolgisk lax (ICA har fryst ekologisk lax - se deras egen översikt av vad som är bra och mindre bra) men annars så ska man kanske försöka blanda upp med sardiner, sill och makrill så mycket man kan! Här i Göteborg kan man ju köpa färsk makrill och det är underbart! Och en hård smörgås med hårdkokt ägg och sardiner är ju underbart! Den rökta laxen ovan är dock inte ekologisk. Problemet med lkax är att den äter småfisk och dessa fångas upp och läggs i odlingarna, då finns inte så mycket mat kvar till vildlevande fisk. Dessutom smiter de ibland och då störs den biologiska mångfalden.

1 kommentar:

Omega-3 Bloggen sa...

Hej!
Vilket härligt recept och vilken härlig blogg.
Gott, nyttigt och fullt av omega-3. :)
Hälsningar,
Björn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen