Rotselleri


Lördagsmiddag för hela familjen med rotselleri - Rotselleri är som jag tidigare varit inne på min absoluta favoritingrediens, favoritrotfrukt och favorittillbehör! I dag var jag ute i landet och drog upp ett stort huvud och de blir dessutom ännu mer underbara om du odlar dem själv. Frön köper jag på Impecta men de måste ner i såjord redan i februari om du ska hinna. Däremot håller de sig i landet hela hösten och vintern så du har så det räcker för säsongen!

För BEBISARNA är rotselleri underbart. Ska ni göra något gott kött ikväll? Koka en rotselleripuré som passar underbart till alla - bebisen, äldre barn och till de vuxna.

ROTSELLERIPURÉ FÖR ALLA
Skala ett rotsellerihuvud och skär i 1/2 cm skivor.
Koka upp mjölk försiktigt (vatten till de minsta i kastrull bredvid)
Lägg i rotsellerin
Peppra lätt med vitpeppar och klipp i persilja
Koka ca 15 min, känn efter när rotsellerin är mjuk
Kör i mixer
Smält i en rejäl klick smör (eller god rapsolja om någon är allergisk) och krydda med ett stänk muskotnöt
Ta ur bebisdelen (om du gör mycket, frys in)
Krydda till lagom smak med örtsalt och kanske lite lantsoppa (se buljonger nedan) till barn och vuxna
Prova också att riva i lite god parmesan

* Purén blir perfekt för bebisen, lägg i kalvfärs eller fisk och koka med om bebisen är över 6 månader
* Servera till köttbullarna eller korven precis som potatismos för övriga barn
* Servera till en god röd köttbit (se steka kött i annat blogginlägg) med ett kryddsmör och en grönsallad, alternativt smörfrästa kantareller så har ni en delikat lördagsmiddag för äldre barn och vuxna. Fungerar utmärkt som tillbehör rent smakmässigt till ett jordigt, fatlagrat, strävt, rött köttvin bordeaux, crosez herimitage eller om du väljer svamp som tillbehör, kanske en Amarone eller Barolo från Italien. Billigare varianter kan vara ett strävt Cotes du Rhone. Det finns också billigare Bordeaux att köpa nu, det uppskattas tydligen inte så mycket längre så det finns riktiga fynd. om du inte använt den tidigare, prova receptgeneratorn på Systembolaget!

Kommentarer