tisdag 29 december 2009

Förrätt till nyår - äta till champagne

Till nyår ska det vara champagne - eller mousserande - prova Cremant D'Alsace eller Cremant de Bourgogne om du inte vill lägga ut pengarna för riktig champagne. De smakar riktigt bra, franskt och gott. Champagne till förrätt, champagne till tolvslaget, kanske också champagne genom hela middagen? Inte mig emot.

Vad äter man till? Jag tycker löjrom. Eftersom jag bor på västkusten köper jag löjrom från Vänern, närmast är bäst för naturen. Men undvik löken! Det är gott med rå lök till men det är faktiskt inte så bra med något vin alls. Löjromen är fantastisk. Den kan frysas och tinas 11 gånger! Det kan man kalla naturligt skydd. Bästa festreserven att ha hemma.

Här är ett löjromsförslag utan lök:

SPENATPLÄTTAR med löjrom
Du kan förbereda plättarna före och servera dem kalla med löjromen och en klick gräddfil.

1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl Dinkelmjöl, grovt (eller annat grovt mjöl)
1 dl riven parmesan (hel i bit)
1 påse färsk spenat
Svartpeppar från kvarn
Örtsalt
Lite riven muskotnöt
Smör till stekning
Löjrom, mängd efter smak
Gräddfil

* Förväll spenaten ett par minuter så den blir mjuk men fortfarande mörkgrön (koka upp vattnet före du lägger i spenaten, ta precis så mycket vatten att det täcker)
* Häll av vattnet (kan användas som buljong, nyttigheterna finns i vattnet)
* Vispa ägg med mjölk
* Vispa sedan i mjöl och parmesan
* Vänd sist i spenaten och krydda med peppar, salt och muskot
* Använd en gammaldags plättlagg i gjutjärn, värm upp den till 5:an
* Stek dem i smör
* Servera dem med en klick löjrom och gräddfil på, dra några varv med pepparkvarnen - det ser vackert ut

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej - det låter väldigt gott. Vad bra med tips. Mia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen