tisdag 22 december 2009

Moster Karins kalvsylta - köp inte färdig

Moster Karins kalvsylta
Om du älskar kalvsylta (vilket inte alla gör) gör den själv! Det är lite överkurs, det medger jag men det är också otroligt stor skillnad i smak. Den stelnar helt utan konstgjort gelatin (en av de där sakerna jag undviker som synden, gud vet vad de kokar det på...). Svinfettet gör sitt till. Den stelnar av sig själv på fint sätt. Men du måste välja en bit kött med ben för att få den rätta konsistensen!

Kalvsylta
1/4 kg kalvbog
1 liten bit svinfett (be slaktarn)
1/2 msk salt
1 lagerblad
Aningen riven muskotnöt
finmalen vitpeppar
8 hela vitpepparkorn, 6 hela kryddpeppar

* Lägg kött i en stor gryta och täck precis med vatten, låt koka upp
* Skumma av direkt och lägg i kryddorna
* Småkoka cirka en timme eller till köttet är mjukt
* Ta ut köttet, släng svinfettet och sätt på spadet igen på plattan, koka 1 timme till
* Mal köttet i en kvarn (eller hacka grovt i matberedare, det får inte bli för finmalet)
* späd sedan med kallt vatten så att spadet blir cirka en liter
* Lägg i köttet och spad i en form (metallform för bakning med vackert mönster)
* Ställ in i kylen och låt stelna, rör om ett par gånger
* Håller sig i kylen i några dagar
* Vid servering, vält upp på ett vackert fat! Servera med heminlagda rödbetor (recept på mina polkabetor i vanilj kommer)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen