torsdag 31 december 2009

Nyårsmeny i sista minuten?

Det beror förstås på hur många gäster man ska ha men om det inte är alltför många kommer här lite tips för dig som är ute i sista minuten. Det är antagligen slut på det mesta i butikerna så här är lite enkla recept på sådant som brukar finnas.

FÖRRÄTTER

Ceviche på räkor med grape
500 g räkor, helst färska (om du bara hittar frysta, spola under lite hett vatten när du skalar)
1 blodgrape
Gräslök (finns fryst) eller knipplök
1 citron
1 avocado
1/2 gurka
1 msk vitvinsvinäger
Lite olivolja

* Skala räkorna (koka gärna en buljong på skalen till en fisksås till varmrätt, se blogginlägg om buljonger)
* Skär blodgrape, gurka och avocado i cirka centimeterstora kuber
* Blanda citronsaft, olivolja och vinäger
* Häll alla ingredienser i glas, häll över vinägrett och klipp över gräslöken
* Låt stå cirka en timme i kylen
(Går att göra på havskräftor om du vill lyxa till det och får tag på det)

Till detta passar ett torrt franskt eller österrikiskt vitt vin, gärna med smak av grape. Muscadet sur lie, Bourgogne eller Chablis.

Kronärtskocka med löjrom

Ett billigare alternativ om du inte vill lägga pengar på löjrom tycker jag är ishavsrom, den vita. Den är mycket fräsch och god, liknar löjromen. Köp däremot inte den röda och svarta kaviaren, det är en helt annan, lite fadd smak tycker jag.

Kronärtskockbottnar, en burk
Löjrom, mängd efter smak och plånbok
1 dl gräddfil
1 citron
Svartpeppar från kvarnen

* Pressa citronen
* Öppna burken, skölj av bottnarna
* Lägg upp en på varje på en snygg assiett
* Häll citron på varje
* Lägg på en klick gräddfil och överst en klick löjrom
* Vrid ett varv med svartpepparkvarnen

Till detta: Champagne eller Crémant d'Alsace eller Crémant de Bourgogne
--

HUVUDRÄTTER

Ryggbiff med chevresmör och rostade rotfrukter
Rotfrukter efter smak och tillgänglighet: palsternacka, morot, potatis, rotselleri etc
En bit chevre
Honung
Timjan
Havssalt
Olivolja
Lite vitvin
Smör, ca 50 gram per person
Ryggbiffar (eller oxfilé), en per person
Svartpeppar

* Ta fram köttet ur kylskåpet och lägg på en skärbräda
* Ta fram smöret ur kylen
* Rör ihop chevre och smör till en röra, lägg i plastfolie och forma till rulle, sedan kan du skära skivor. Lägg in i kylen igen
* Skala och skär rotfrukterna i långa, smala stänger
* Klicka över lite smör, ringla olivolja och strö över timjan och havssalt. Avsluta med att stänka över lite vitt vin här och var samt ringla över lite honung
* Låt stå i ugn 200 grader i cirka 20 minuter (känn av med gaffel när de är mjuka och har lite färg)
* 15 minuter före servering, sätt en gjutgärnspanna på 6:an på spisen
* När den är varm, häll i en klick smör och höj värmen något
* Peppra köttet ordentligt och lägg i stekpannan
* Stek kort på ena sidan tills det får en yta, vänd
* Stek på andra sidan tills det börjar komma upp röd köttsaft, då är den medium rare
* Lägg upp en hög rotfrukter på tallriken
* Lägg köttskivan över och övest en bit chevresmör
* Servera med sallad utan dressing

Passar perfekt till ett strävt, rött franskt eller sydafrikanskt vin. Honungen och getosten tillåter även kryddiga och mustiga viner.

Några andra smör som är toppengoda och snabba att göra:
* Smör med vitlök och persilja (prova även den franska kryddan persilliade)
* Rödvin, tomatpuré, hackad syltlök och paprikakrydda (du får mosa ett bra tag för att få in rödvinet)
* Kapris, parmesan och hackade oliver

----

EFTERRÄTTER

Enkel blåbärsrätt i ugn
Jag har mycket blåbär i frysen som jag plockade i somras. Går bra att köpa också men köp svenska! Du behöver dock små ugnsformar av något slag i portionsstorlek (ytterst praktiskt och bra att ha för snabba lösningar!).

2-300 gram frysta blåbär
2 dl grädde
2 msk vaniljsocker
Ev ett stänk konjak
Ugnen ca 200 grader

* Sätt på ugnen i tid
* Fördela de frysta blåbären i portionsformarna
* Blanda grädde med vaniljsocker och ev konjak
* Häll över grädde lite slarvigt
* Ställ in i ugnen ca 15 minuter
* Ta ut med tång och ställ på en assiett eller tallrik och servera! Det är varmt så varna gästerna

Går att göra med alla möjliga typer av bär
Drick gärna en bubblig söt dryck till

LYCKA TILL!


















Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen