lördag 19 december 2009

Vintips till julmaten

Ok man ska ju helst dricka öl och snaps till julbordet. Men om ni nu vill provsmaka en sen kväll och helst vill dricka vin till så kommer här några tips.

Det är mycket sötma och mycket kött och starka kryddor i maten, då gör sig ett strävt rödvin inte så bra. Bättre att botanisera bland kategorier som "kryddig och mustig" eller "fruktig". Jag vill föreslå några spanska viner till som INTE är rioja, ett lite överexpolaterat område i min mening. Välj viner som har smakbeskrivningar som innehåller ord som kaffe, charketurier och choklad, de passar bra till julbordet!

Gotin del risc nr 96210 139 kronor

Ett italienskt amarone eller faktiskt - bättre värde för pengarna, Valoliciella Classico passar utmärkt, dessa viner är designade för att ätas till charketurier! De är gjorda med ripasso-teknik. Druvorna får torka innan man gör vinet vilket ger en angenäm, lite söt smak som påminner om russin.
73779 Valpoiciella Classico Superiore 129 kr
22320 Bolla Le Poaine 109 kr
2727 Capello di Prete 79 kr

Vill du dricka ett franskt stramt vin som ändå klarar charketurier och söta tillbehör:
Chateau Bouscassé 2204 119 kr
Smakrikt, stramt, kryddigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, charkuterier, tobak, stall, peppar och lagerblad.

Ett dyrare vin som är kryddigt och smakrikt är ett Crosez Herimitage från Rhone-dalen på Syrah-druvan (den franska förlagan till nya världens Shiraz). Men här varnar jag för att ta någon av de billigare varianterna i Systembolagets standardsortiment, då är det bättre att hitta billigare varianter från andra länder.

Vill du komma ned i pris, sök efter prisvärda viner som är kryddiga och mustiga samt INTE innehåller vaniljtoner från Spanien, Italien, Sydafrika eller Australien. Shiraz/Syrah-druvan är en bra druva för detta! Har de bara inte lagt på billig, fejkad fatton med vanilj passar det utmärkt!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen