Afrikanskt långkok med kikärtor

AFRIKANSK GRYTA
En kompis till mig är på Zanzibar, det låter helt fantastiskt. Blev inspirerad att blogga mitt recept på afrikansk gryta, hörde ett ungefärligt recept på P1:s Meny för några år sedan och detta äter vi ofta, särskilt i bantningstider. Dessutom älskar barnen det! Du kan dock ge dem ris och sen hälla i kikärterna för det brukar inte vara så populärt, tyvärr. Små barn ska ju inte äta allt för mycket baljväxter heller utan behöver gärna lite snabba kolhydrater. Funkar också jättebra för bebisarna, det blir en mild och god smak! Men fräs inte för hårt då utan koka köttet direkt.

Och kom ihåg min snabbmatsfilosofi: Sätt långkoket på spisen efter maten ena dagen så är det klart och blir snabbmat dagen efter!

400 g högrev eller grytbitar (ekologiska närproducerade förstås)
1 lök, grovt skuren
1 bit ingefära
1 burk hela ekologiska tomater
3 msk kanel
1 burk eller blötlagda kikärter (köp helst färdiga på tetra, ärter och bönor förlorar alla sina näringsämnen och vitaminer när de konserveras på metall)
Olivolja

* Fräs köttet och löken i olivolja tills det fått lite färg
* Skala och hacka ingefäran, lägg i den och kanel, fräs ytterligare kort stund
* Häll på tomaterna och låt detta stå och småputtra på låg värme i ett par eller helst 3-4 timmar.
* När det är färdigt, häll i kikärterna och servera (har du torkade, blötöagda, låt dem koka med en halvtimme)!
* Servera gärna med en klick gräddfil och lite hackad färsk persilja.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,

grytan låter fantastisk god, men koka INTE med kikärtorna i samma gryta, kokvattnet till linser och bönor ska hällas bort eftersom att det inte är nyttigt att äta det,

Måste testa grytan så snart jag kommer över fin högrev,
Jamen tack ska du ha för tipset! Just det, jag använder konserverade kikärter. Men om du kokar från torkade, vilket är mycket nyttigare, men långsamt, så stämmer ju detta!