måndag 4 januari 2010

Helgerna är över - äta hälsosamt

Jaha då var det dags att minska midjemåttet efter julen och nyårets utsvävningar. Dags att återigen få i sig mer näringsämnen, äta för att bli pigg i mörkret och minska på sockret. Nu blir det lite hälsotema på bloggen ett par veckor framöver. Husmodern själv fick hjälp på vägen av en magåkomma i mellandagarna - nu är det dags att minska på husmorshullet!

Vad är viktigt för att äta hälsosamt? Så här tycker jag:
1. Försöka äta varierat och mat på riktiga råvaror, ingen dålig färdigmat med massa tillsatser och dåliga härdade fetter som bara stannar i kroppen utan nytta
2. Med varierat gäller alla färger, former och smaker över veckan om du räknar endast färska råvaror
3. Alla bantningar som handlar om snabba fix och att utesluta ingredienser ur maten är farliga enligt min åsikt - du kommer bara riskera hälsan och gå upp igen. Chockbehandlingar är inget som kroppen gillar.
4. Se det över lång sikt. Du ska äta bra mat, bli mätt och njuta av den! Mat är en viktig del av livet. Dra istället ned på de särskilt energirika ingredienserna men eliminera dem inte helt
5. Ät mellanmål! De gör att du inte är gluphungrig när det är dags för mat och att du håller blodsockernivån jämn över dagen.

Så här gör jag för att minska i rätt takt för kroppen:
1. Första åtgärden efter jul: slutar äta sötsaker/bakverk och snacks (detta innebär mycket stor skillnad efter julutsvävningarna)
2. Äter endast en portion och slutar med omtag av mat.
3. ALLTID 1/3 grönsaker på tallriken av OLIKA färg
4. Äter en grov smörgås med smör eller olivolja till mellanmål
5. Byter ut pasta och ris till bönor och baljväxter
6. Undviker gräddiga såser de flesta dagarna, hittar andra lösningar
7. RÖR på mig förstås... syresätt musklerna och få upp cirkulationen. Gör dig mer sugen på fiberrika måltider med nyttiga ingredienser. Utnyttja det härliga vintervädret!

Det här är inga stora åtgärder men kan leda till 5-10 kg viktminskning på ett par månaders sikt beroende på utgångspunkten. Den brukar kunna vara ganska varaktig också och du kan fortfarande njuta av maten. Recept kommer!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan! Den där tv4 videon har tyvärr tagit över halva inlägget så jag kan inte riktigt läsa vad du skrivit :/

H. Malin
www.malins-mat.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen