Köttfri måndag!

Barnfamiljens räddning - RUTINER!
Köttfri måndag. Hörde om denna kampanj på ekot, startad av Paul McCartney, se www.kottfrimandag.se. Bra!

Detta har vi faktiskt haft länge i vår familj (se tidigare blogginlägg om planering av maten). Jag som är gammal vegetarian, kom på detta när jag ville få min köttälskande familj att gå med på att äta mer vegetariskt. Vi kan inte fortsätta äta så mycket kött som vi gör, kött kommer att bli lyxmat. Det är varken bra för hälsan eller för klimatet. Så då tänkte jag, varför inte som regel en dag per vecka?

Och sen läste jag forskningsrönen om att små pojkar får i sig för lite Omega 3 och jag vill att vi äter fet fisk en dag så det blev fetfiskiga torsdagar. Och så vidare - allt för att skapa enkel variation av näringsintaget, vi måste ju få i oss varierande kost och det är ju så svårt att komma ihåg om det inte finns en rutin. När man står där och ska improvisera så blir det lätt korv och köttbullar till barnen. Nu har vi bara korv högst en gång per vecka för det är inte bra för små barnamagar att äta för mycket nitrit som finns i korv. Sen ska det varieras grönsaker och frukt av alla färger och smaker, och detta är en regel på varje tallrik.

Här är repris på mitt schema:
Måndag - VEGODAG (några exempel: kikärtscurry, broccolipasta, aubergine parmigiano, veg lasagne, spenatsoppa, rödbetor med chevre...)
Tisdag - HUSMAN/LÅNGKOK (fransk köttgryta på vin, afrikansk gryta med kanel & ingefära, Mexican chili, Coq au vin etc)
Onsdag - ASIATISKT (wok av olika slag, Fläskwok med grönsaker, sesamnudlar, indisk curry, grön curry thai mm)
Torsdag - FETA FISKDAGEN (laxpasta, thaifiskbullar m ris, fylld rödspätta, lax m broccoli i ugn, rökt sik mm)
Fredag - spaghetti bolognese (standard i vår familj)
Lördag - barnen får köttbullar och vi äter stekt/grillad köttbit med grönsaker och olika såser mm sent
Söndag - pasta av något slag

En nyhet på schemat är att vi efter hårda förhandlingar där jag slänger in pepparrot och rå lök allt oftare byter lördagens köttbit mot fisk och skaldjur....

Kommentarer

Sussi sa…
... mera bönor och linser. Varje dag en lagad rätt eller bara kokta och smaksatta.
Tillägg till den andra maten sen kan liser/bönor sakta och säkert ersätta köttet mer och mer, hihi.
vanilla sky sa…
Hej!
Vilken fin och annorlunda blogg du har! Riktigt spännande:) Jag är helt inne på din linje, undvika onödiga tillsatser så långt det går (fast jag tar lite genvägar med färdigköpt buljong *skäms*).
Elena sa…
Visst är det bra med att äta lite kött - eller inget alls!
Försöker äta fisk så ofta jag kan.