80-talets räkcocktail


Lilla Montörsgatans räkcocktail

Fredags- eller lördagsmys - gör en klassisk räkcocktail! En riktig 80-talare men här i en som jag tycker mycket god tappning. Nyttigt och enkelt för en liten trevlig på tu man hand, kanske efter att barnen lagt sig tillsammans med ett glas bubbel eller varför inte bubblig rosé? Det drack vi i USA på 80-talet, garanterat vulgo och passande. Räkor innehåller mycket kalcium, bra för oss kvinnor som behöver stärka benstommen. Drick inte kaffe efteråt bara!

Tricket är egen majo. Äggulan ska ha samma temperatur som oljan, ta antingen fram ägget tidigare eller sätt in oljan i kylen.

3/4 kg färska räkor
1 äggula (varför inte göra maränger till efterrätt så du inte slänger vitan?)
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja, 1 dl olivolja
3-4 msk Heinz chilisås
Rökessens, litet stänk
2 stänk tabasco eller din egen chiliröra
1 msk konjak
1 msk mango chutney eller egen färsk, mixad mango
örtsalt, vitpeppar, svartpeppar från kvarn
Lite färsk koriander
Toast och en bit smör el olivolja

* Skala räkorna (detta gör min man alltid under fördrinken, trevlig ritual).Gör gärna en fiskbuljong på skalen (se inlägg om buljonger)
* Rör ihop äggula, senap, vinäger och kryddor i en hög bunke/skål
* Häll i olja i stråle långsamt och rör snabbt med gaffel tills det har stelnat (beroende på äggulans storlek behövs olika mycket olja, håll på tills du skapat en lagom konsistens
* Kyl ned halva majon i burk, använd till andra rätter. Håller sig i en vecka i kylen
* Rör i chilisås, konjak, mango, rökessens och Tabasco/chil. Smaka av så du får rätt balans.
* Blanda räkor och majo
* Stek en brödskiva i lite smör eller olivolja
* Servera röran på brödet med koriander på toppen (maken gillar rå lök på toppen men då tycker jag det passar sämre med vinet)

Kommentarer

Martina sa…
Ser gott ut, räkor är ju aldrig fel. Själv var jag inte riktigt så nyttig igår kväll, det blev choklad av olika slag, mums!