Grilla en paprika

GRILLA EN PAPRIKA I SÅSEN
Du kanske har sett det i några av husmors recept. När vi gjorde C-vitamintest på kursen matens kemi så insåg jag att PAPRIKA är den grönsak/frukt som innehåller MEST C-vitamin (och massa andra nyttigheter för den delen) och särskilt den gula. Men köp den ekologisk så innehåller den upp till 30% mer förstås.

Barn och man älskar paprika - om den inte äts hel utan används i såser, gärna tomatbaserade sådana. Så jag grillar paprikor som krydda. Grillar du den snabbt och effektivt i hög värme så försvinner minimalt med C-vitamin och den goda smaken kommer såsen till god (men koka den inte för länge, häll i paprikan på slutet så håller du C-vitaminvärdet på topp).

Gör så här:
Ca 2 paprikor
2 msk olivolja
En plastpåse

* Kärna ur paprikan och skär i 4-5 stora bitar
* Sätt på grillen på ugnen, högsta värme
* Grilla kort och varmt med skalet uppåt tills det blir helt svart
* Lägg i en plastpåse när de är varma och häll i några msk olivolja, se till att det är luft i påsen och knyt igen toppen. Skaka runt lite och låt ligga en stund.
* Efter 5-10 minuter kan du pilla av de svarta skalen, kör i mixer och servera direkt för att minimera C-vitaminavgången

Kommentarer

Anonym sa…
Jag tycker väl att man bör jämföra en paprika med en brysselkål så kan man se lite roliga resultat.