måndag 8 februari 2010

Lasagne

Lasagna Lasagna!

Idag blir det INTE slow is fast, idag pratar vi slow is slow. Det är verkligen skillnad på en riktigt god italiensk lasagne och det slafset du kan köpa på caféer. Lasagna är bara god om man gör den riktigt slow, det kan ta ett par timmar. Tyvärr, jag kommer inte komma med några snabbhetstips. Därför äter vi inte lasagne så väldigt ofta hemma men i lördags hände det och det var gott! Barnen var nöjda, min kräsna dotter åt mängder och sa att mamma du gör så god lasagne.

OCH vanligtvis brukar jag ju föra fram hur mina recept också är hyfsat nyttiga även om de är vällagade. MEN lasagne är inte särskilt nyttigt. Även om jag stoppar i mängder av grönsaker och rotfrukter så tillagar man dem så länge så det är knappast något kvar, lite lykopener, järn i köttet och kalcium i mjölken kanske. Men massa ruccola till gör den ännu godare och bidrar med C-vitamin.

Knepet är att ha precis lagom mängd av allt

ITALIENSK "ÄKTA" SLOW LASAGNA

Köttfärssåsen
Börja med köttfärssåsen, massor av rotfrukter skapar smaken. Samma recept som Bolognese så har du gjort en stor portion tidigare kan du ju spara till en lasagne
500 g eko, svensk köttfärs (viktigt för smak och miljö, våra kossor mår bättre)
1/2 huvud rotselleri (alla grönsaker eko)
1 stor morot
2 lökar
1 paprika, gul eller röd
2 klyftor vitlök
1 knippe färsk bladpersilja
2 msk eko smör, 2 msk olivolja
2 msk tomatpuré eko
2 dl vin (ta överblivna slattar, godast med vitt)
svartpeppar, oregano, basilika, vitpeppar, paprikapulver och ev torkad chili
1 burk HELA tomater (återigen, köp inte krossade, det är inget göttigt kvar i dem)
1 msk socker (optional men gör skillnad)

* Sätt din gjutjärnspanna på spisen (se nedan) och låt den värmas på 5an en stund
* Ta fram köttfärsen från kylen en stund före
* skär rotselleri, morot, lök och paprika i små kuber genom att först skala, sen skära på längden och sist skära på bredden så de blir små, små kuber. Tar tid men är gott
* Fräs dem på låg värme (5) i olivolja tills de är mjuka
* Fräs nu köttfärsen, sätt upp värmen till hög, lägg i smöret och stek på hög värme, mosa köttfärsen med stekspade så den blir finfördelad. Peppra.
* Häll i tomatpurén när köttet fått färg och låt fräsa med en kort stund
* Krydda med alla kryddor, persiljan och häll på vinet samt tomaterna. Ev lite vego-buljong (se nedan)
* Låt stå och puttra ett bra tag. Koka pastan.
* Precis på slutet, tryck i vitlök med pressen och häll i sockret (samt ev fräst bacon som legat på hushållspapper och fettat av sig)
* Klipp över ytterligare persilja och ev färsk basilika

Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vitt mjöl (finns finmalt dinkel)
ca 6-7 dl helmjölk (använd laktosfri eller havremjölk om ngn är känslig)
1 msk veg buljong (Lantsoppa så klart)
Muskotnöt finmalen (finns nu med kvarnfunktion från Santa Maria, blir godare då)
Svartpeppar från kvarn
1 dl riven smakrik ost, en del parmesanost

* Smält smör i en kastrull på ganska hög värme
* Lös upp mjölet och vispa hela tiden
* Häll på mjölken undan för undan och vispa
* Krydda med vegobuljong, muskotnöt (ordentligt) och svartpeppar (ordentligt)
* Koka någon minut och vispa hela tiden
* Lös upp osten och rör hela tiden

Tomatsåsen
Är jag riktigt ambitiös så kokar jag färsk tomatsås till (du kanske har i frysen se tidigare inlägg)
* Skålla 5 tomater
* Koka med färsk basilika och lite pressad vitlök. Salta och peppra samt 1 tsk socker
Annars rör jag faktiskt bara ut basilika och vitlök i en burk hela Änglamark ekologiska tomater. Krossa dem bara lite så att det är hela delar kvar

Lasagne ihopsättning
Är jag RIKTIGT Hard core så gör jag faktiskt pastadeg och gör egna plattor. Då tar din lasagne en hel dag. Återkommer till färsk pasta men det är kul!

Ca 10 plattor (ta inte de köpta färska, de hårda blir faktiskt godare! Dessutom innehåller de köpta färska massa konstiga fetter som inte är nyttiga och en del tillsatser faktiskt)
1 dl riven parmesan från hel bit (om du inte har varit på ostaffär, köp Änglamarks ekologiska)
Olivolja

* Häll olivolja i botten av en form
* Lägg längst ned, endast ett lager! Lägg dem inte över varandra, bryt isär dem för att passa så det blir enkelt lager.Som ett pussel.
* Häll på köttfärssås och inte för mycket! Ca 1 cm lager. Bechamelsås över, lagom och inte täckande. Nytt lager plattor. Och så vidare tills du har 3-4 lager. Sista lagret ska vara bachamelsås. Sedan avslutar du med tomatsåsen längst upp, ovanpå bechamelsåsen. Ovanpå tomatsåsen parmesanost (ja det är ovanligt att vi använder det i Sverige men det är en viktig orsak till att lagagna är godare i Italien, de använder riktig ost).
* Ringla över lite olivolja.
* Sätt in i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Avsluta med en kort grill på osten så att du får en fin yta.

Ska inte barnen äta så kryddar jag köttfärssåsen med torkad chili från min egen odling (eller peperoncino om du köper). Riktiga de luxevarianten innehåller också pancetta eller bacon men det går inte i min nuvarande diet.

MUMS!! Bra partymat för barnen. Bra med ett mustigt och kryddigt rödvin som kan hantera de många starka smakerna och den gräddiga såsen. Du ska inte ha ett alltför strävt vin till en lasagna. De syditalienska är mycket bra.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen