lördag 13 februari 2010

Portergryta och mörk choklad



Köttgryta med porter och mörk choklad
Nu har husmor laborerat igen. För att hylla mina medtävlare i Halv åtta hos mig skapade jag detta recept med lite inspiration från både Tomas och Desirée. Och på temat återanvändning så har man ju ALLTID en gammal porter i kylen efter jul...och mängder av choklad! Alla vill ha porter men ingen vill dricka den. Så då bidde det så här.

Brukar generellt inte vilja ha grädde i grytor eftersom man tar upp järnet mycket sämre i kombination med mjölkprodukter. MEN beskan från portern kräver grädde! Du kan annars ta Oatly havre el liknande men det räcker nog inte hela vägen fram. Lycka till i detta fall! här är musigheten själv....

PORTERGRYTA med mörk choklad
500 gram högrev
½ dl riktigt smör och 1 msk olivolja
1 msk vetemjöl
Några cm rotselleri
En morot
En lök
En kvist bladpersilja (OBS med stjälk, det är den som ger smak)
Ett lagerblad (från mitt träd i verandan)
5 hela vitpepparkorn
1 flaska porter
Ca 50 gram 80% mörk choklad (köp rättvisemärkt!)
Ca 1 dl vispgrädde
Ca 1 msk honung

• Sätt en järngryta på 5:an en stund och värm upp, ta fram köttet ur kylen, öppna förpackningen och låt stå en halvtimme
• Skala och skär en morot i bitar, en bit rotselleri och en lök i halvstora bitar
• Häll i smör och olivolja
• När smöret är brynt, lägg i köttet och höj värmen ytterligare. Peppra med både vit och svart peppar.
• Stek tills köttet har en stekyta, lägg i grönsaker och rotfrukter och fräs med en kort stund
• Pudra över vetemjöl och lägg i tomatpuré, låt fräsa en stund
• Häll på porter och låt koka upp
• Knäck i några bitar mörk choklad och rör hela tiden tills chokladen har löst sig
• Lägg i en kvist persilja, med stjälk och några hela vitpepparkorn samt ett lagerblad
• Sätt ner värmen till ca 3 och lägg på ett lock, koka i cirka 3 timmar

Några minuter före servering, rör i grädde och honung. Servera med ris/potatis eller bara röda bönor.

VINTIPS: Till denna gryta blir det nästan svårt med vin. Ramlösa och ett glas portvin är nog gott! Alternativ ett mörkt ök förstås. För att möta både sötma och bäska. Ska du ha ett vin, välj från kryddigt och mustigt. Ett som har LÅG strävhet med mycket frukt och mycket smak. Ett syditalienskt, ett spanskt tempranillo eller ett nya världenvin med mycket smak. Förstås en ripasso passar ju med torkad frukt och chokladtoner, ett amarone eller en valpoliciella classico.

1 kommentar:

Malin sa...

Hejsan! Du har fått en award av mig på min blogg :) Ha det bra!
http://malins-mat.blogspot.com/2010/02/and-award-goes-to.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen