söndag 21 mars 2010

Vad äta efter magsjuka?

Kanske har någon i familjen varit magsjuk nu på vinter/vårkanten? Här är lite mattips för att snabbt bli frisk igen - och ändå äta gott!

UNDVIK MJÖLKPRODUKTER - magen blir extra känslig mot alla mjölkprodukter i ett par veckor. Genom att undvika dem ett tag så blir du snabbare frisk. Några tips:

- OLIVOLJA & HAVSSALT på MACKAN - istället för att äta äckligt smörgåsmargarin med konstiga fetter och tillsatser, köp en riktigt god olivolja och strö havssalt över. Bra mellanmål och till frukost! Ännu godare blir det med lite hackade tomater eller ruccola på.

- HAVREBAS - alla KOKTA grönsaker är bra, färska är starka för magen (särskilt paprika, kål och lök). Koka tomatbaserade såser. Vill du ändå ha en gräddig sås, köp havrebaserad grädde.

KOKT FISK istället för kött. Rött kött är svårare för magen, kyckling eller fisk är milt och bra. Men stek dem inte utan koka. Koka ihop med goda grönsaker som broccoli, spenat eller blomkål. Krydda inte för starkt, använd helst bara milda örtkryddor.

BYT UT KAFFET mot TE. Det är hemskt svårt, jag vet, men om du verkligen vill bli frisk, försök lugna kaffetarmen några dagar. Använd inte mjölk i teet. Prova Roibus, det tycker de flesta om och är milt och välgörande för magen.

UNDVIK JUICER och FÄRSKT FRUKT. Svårt och trist men det är surt för magen. Och så klart INGET VIN.

DRICK VANLIGT VATTEN och inte mineralvatten. Kolsyran är sur och skapar oreda i magen.

UNDVIK friterad mat som chips och pommes frites, det är rena döden för magen. Knapra i så fall lite nötter och mandlar, det är nyttigt och gott.

Är gärna kalcium/magnesiumtabletter så kompenserar du för bortfallet av mjölkprodukter och färska grönsaker.

Trist men en bra kur!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen