söndag 18 april 2010

Älgstek med granatäpple, rostade jordärtskockor och vitlök


ÄLGSTEK med rödvinssås på granatäpple samt rostade jordärtskockor och vitlök

Jag äter gärna vilt i dessa tider! Älg finns ju där så mycket av och jakten måste ske. Här gäller det att prova de flesta delar på djuret. Stek har jag alltid haft lite svårt för men igår gjorde jag den lite som om det vore filé, samt på låg värme länge. Den blev otroligt mör och fin! Till stek ska det vara gräddsås men jag gjorde en rödvinssås med granatäpple. I avsaknad av lingon (det är ju inte säsong och jag har inga i frysen), vilket jag brukar ha i såsen, så tänkte jag att granatäpple kan erbjuda ungefär samma smak. Det passade utmärkt!

Nu har jag dessutom älgstek för några dagar framåt att laborera med.

Tillbehöret, att rosta jordärtskockor som nu finns svenska KRAV-märkta i butik med skivor av vitlök blev delikat. Det behövs inga kryddor, båda grönsakerna har en intensiv smak som kommer fram vid rostningen. Till detta tog vi upp en vällagrad Bordeaux från källaren.

ÄLGSTEKEN
1 älgstek (denna är liten på endast 600 gram)
Färska örtkryddor (lagerblad, rosmarin)
Örtsalt
Persilliade (torkad persilja, franska örtkryddor och vitlök)
En stor klick smör



  • Ta ut steken ur kylen en stund före
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Värm en gjutjärnspanna på spisen så den blir riktigt varm (på 5:an, annars bränner det)
  • Låt smöret bli gyllenbrunt, höj till hög värme (ca 7-8)
  • Peppra och salta runt om och bryn till steken har en fin yta, kort på hög värme
  • Lägg på en plåt, skär skåror här och var och stick ned kryddor
  • Häll över ett bra lager med persilliade
  • Stick in en ugnstermometer så den hamnar i mitten på tjockaste stället
  • Sätt in i ugn och låt stå till steken håller 60 grader
  • Ta ut och låt stå en stund invirad i folie
ROSTADE JORDÄRTSKOCKOR och vitlök

Till 2 personer:
400 gram jordärtskockor
4 vitlöksklyftor
Kallpressad rapsolja och olivolja
Havssalt i flingor
  • Ställ upp ugnen till 150 grader
  • Skala och skiva jordärtskockorna i hyfsat smala skivor
  • Skala och skär vitlöken i skivor
  • Bred ut i en stor form så de ligger ensamma
  • Ringla över olja och strö ut havssalt
  • Ställ in på 150 grader i ca 15-20 minuter
  • Sätt på grill sista stunden och låt dem få färg och bli lite knapriga
RÖDVINSSÅS med granatäpple, 2 pers
Denna sås gjorde jag samtidigt som skockorna var i ugnen. Ingen stress!

1 charlottenlök eller en vanlig lök
En rejäl klick smör
ca 6 dl oekat rödvin
1/2 dl svenskt körsbärsvin (finns på systemet)
1 msk Ekologisk fond eller egenkokt fond från kylen
1 dl vatten
Persilliade
Timjan
1 lagerblad
1 kvist persilja
1 granatäpple
10 vitpepparkorn
Ev redning: lite vetemjöl i kallt vatten eller arrowrot
  • Skiva löken, fräs i smör
  • Häll på vin och låt koka ihop
  • Lägg i persiljekvist, pepparkorn och lagerblad
  • Låt koka ihop på medelhög värme till ca hälften återstår
  • Häll i sil till annan kastrull
  • Vispa ur pannan du stekte i med vattnet och häll i såsen plus fond
  • Vispa och koka en stund
  • Gör eventuellt en redning om du vill att såsen ska vara tjock
  • Ta ur det röda ur granatäpplet (ta bort det vita) - detta tar en stund!
  • Häll i granatäpplekärnorna och saften
  • Sätt ned på 1:an så det inte kokar, skiva i ett antal stora klickar smör och vispa (nu får den inte koka)
  • KLART!

2 kommentarer:

Maria sa...

Men å vad spännande mat! Både jordärtskockorna - det är ju så gott! - och såsen med granatäpple i. Vi har blivit busförtjusta i granatäpple här hemma. Måste absolut testas!

Elena sa...

Detta låter SUPER spännande!
Som Maria sa: måste absolut testas!

Hör och häpna: idag köpte jag Chorizo. På etiketten står "Utan E-nr". Fantastiskt! Ett steg i rätt riktning, eller hur?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen