lördag 17 april 2010

Säsongens första grillning - hemgjodra hamburgare


Iskallt tyckte maken och barnen men jag tvingade ut hela familjen på terassen för en grillning i den härliga solen och såsom vi har förmånen att ha det, med havet i horisonten. Alla frös... Men gott är det att grilla egna hamburgare och med rätt tillbehör inte alls så onyttigt!

Till detta dricker vi systembolagets godaste (av bassortimentet) rosé för att fira våren, Psyuceriac, som kostar 69 kronor och är mycket gott.

HEMGRILLADE HAMBURGARE
Färs - så här gör jag för att det ska smaka mört och gott:
400 gram (ekologisk) nötfärs (till 3-4 normalätande personer)
1 ekologiskt ägg
2 msk Heinz chilisås
1 msk vegetarisk buljong (Lantsoppa, se tidigare inlägg)
Svart- och vitpeppar
Ev lite rökessens

* Blanda alla ingredienser snabbt (rör inte för mycket, då blir det trådigt) och forma burgare som är dubbelt så stora som du vill ha dem. Använd händerna.

Här är brickan med tillbehör! Se till att köpa eller baka fullkornsbröd så är måltiden nyttig.



TILLBEHÖR
Skivad lök (helst rödlök)
Skivad grön paprika
Sallad med olika färger
Skivad tomat
Alfalfagroddar
Olika val av ostar, exempelvis:
- en svensk roquefort
- en gårdsost med vitlök
- havarti
Grilla lite bacon på grillen på slutet

ISTÄLLET för den vidriga hamburgerdressingen:
HEMMAGJORD HAMBURGERDRESSING
Creme fraiche alt egen hemgjord majo (se tidigare)
Heinz chilisås
Svartpeppar
Lite sherry eller konjak
Lite veg buljong
Ev lite röksmak
Salta efter smak

Härligt fredagsmys!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Det är något visst med den första grillningen. Hemmalagade hamburgare som grillas är toppengott! DET vill jag ha vid nästa grilltillfälle.
Hälsar fröken Dill

Martina sa...

Härligt! Grillat är så gott, spelar inte så stor roll vad man grillar, det är hela grejen med att göra maten utomhus tror jag.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen