torsdag 13 maj 2010

Concealed Wines AB - Unika viner från utvalda producenter!


Rösta på husmor!

Din husmor på nätet är  med och tävlar i Concealed Wines tapastävling. Jag har skapat en rätt till ett Van Loveren Chardonnay. Vinet är lätt ekat, med toner av citrus, charkuterier och tropisk frukt. Det krävs kraftiga smaker och skulle passa till lax, rökt, kalv och citrus. Då kom jag på att göra om den italienska klassikern Vitello Tonnato.

Länken
Vitello Salmone med kapris, parmesan och citron

En svensk version på den klassiska vitello tonato, med kapris och mer svenska råvaror. Här finns det grillade och rökta smaker som stärker karaktären på vinet och citronen möter syran. Jag använder ingen vinäger i majon, det förstör smaken av vinet. Istället har jag mer av citron.

4 personer

1 tunn skiva kalvkött, schnitzel eller utbankad filet

100 gram lätt varmrökt lax (gärna fin lokal kvalitet, ekologisk)

1 äggula, rumstempererad

2 dl raps- eller solrosolja, rumstempererad

1 msk dijonsenap

1 msk färskpressad citronsaft

Vitpeppar, svartpeppar, örtsalt

2 msk finriven äkta parmesan

2 msk kapris

2 skivor surdegsbröd

Slätbladig persilja

• Gör först en majo. Blanda äggula, dijon, citron, örtsalt, peppar från kvarn i en hög djup skål

• Rör ihop och häll långsamt i oljan i fin stråle, rör med gaffel hela tiden. Häll i olja tills majonäsen tjocknat (du behöver bara ca ½ dl, resten kan du spara till andra goda rätter och till smörgåsar, håller i två veckor i kylen)

• Mosa laxen med gaffel och hacka kaprisen fint

• Blanda laxen med majo, kapris och parmesan så att det blir en bredbar massa – smaka av och justera smaken så att det är krämigt och mjukt

• Grilla kalvköttet i en grillpanna så att det får fina ränder

• Grilla surdegsbrödet

• Dela brödskivorna, lägg på kalvköttet och bred på laxröra

• Garnera med en persiljekvist!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen