måndag 3 maj 2010

Dagens sådd - sent i år


Idag sådde jag grönsakslandet (förutom det som är förgrott). Det är väldigt sent i år på grund av den kalla vintern och våren. I alla fall om man jämför med de senaste åren.

Jag sådde persilja, rödbetor, dill, sallad olika sorter (huvudsallad är min favorit), mina limegröngula sockerärtor och massa spenat. Spenaten är så god men kräver väldigt mycket yta för att bli något. Den är känslig också så det är bäst att så mycket.

Runt hela landet sätter jag ringblommor, de är enkla att så, det blir snyggt och det är ett naturligt sätt att hålla ohyra borta från grönsakerna! Det är även dillen..

Mina sockerärtor köper jag på Impecta (inte längre, plockar ärtor och sparar varje år så att jag får ett eget kretslopp förstås!). De är otroligt vackra, lite ljuslimegröna och fantastiskt goda och söta. Sommarens bjudnummer, goda till fisk och kött och räcker länge. Det blir väldigt mycket så jag brukar frysa in också.

Andra frön plockar jag också när de blommat över, dillen, ringblommorna och persiljan. Det är lätt. Jag förvarar dem i kaffefilter som tar upp all fukt. När de torkat fryser jag in fröna, de går då att spara länge!

Jag väntar med att så bondbönor och andra bönor ett tag.

Allt odlas i förra årets jord förstärkt med årets kompostjord (hushållets matrester) som blir helt lagom för jordförbättring i alla land. Behöver inte köpa någon jord mer än till småkrukor, hushållet är självförsörjande.

Sist men inte minst skulle jag inte klara mig utan fiberduken! Den stänger ute ohyra, skapar ett lagom fuktigt och varmare klimat inne under duken. Inte så vackert men miljövänligt och bra!

2 kommentarer:

Vin är min hobby sa...

(Jag lyckades inte hitta din email, därav så använder jag din kommentar funktion.)

Jag vill bjuda in dig till vår tävling: Årets Tapaskreatör 2010.

Sex finalister går till final i Stockholm där en jury bestående av kändisar/kockar väljer ut vinnaren som får ett pris värde 5 000:- plus äran och publiciteten förstås. Det blir även en vin- och vinäger provning i samband med finalen.

Reglerna är enkla – det gäller att komponera passande tapasrätter till ett Chardonnay vin från Sydafrika. Läs mer om reglerna på länk nedan.

Tävlingen sker i samarbete med Tasteline och vi hoppas på publicitet från en rad andra medier som förhoppningsvis din blogg kan dra nytta av. Aftonbaldet har lovats förtur för vidare publicering, först och främst fokus på de 6 finalisterna och därefter på det övriga startfältet.

Vår jury består av Mange Schmidt & Wille Craaford (Artister, matälskare och deltagare i Stjärnkocken), Jürgen Grossmann (Krögare Restaurang GQ Stockholm och sparrisfantast) och Simon Källquist (Sommelier och delägare i Concealed Wines AB).

Innan den 10:e maj behöver vi ditt bidrag eftersom röstningen på nätet då påbörjas. Om du har några funderingar är det bara att du mailar eller ringer mig på 0737-099 182. Du kan även gå in på vår hemsida för mer info.

http://www.concealedwines.com/page.asp?pageID=2612

MVH/

Calle Nilsson

Concealed Wines

Fröken Dill sa...

Även jag har lyckats så i köksträdgården vid mitt sommarhus. Sallad, asiatiska blad, persilja, dill, rädisor och lite annat. Och så förstås MIN favoritsockerärt, Engelsk sabel. Plantorna blir höga, ger stor skörd och baljorna blir jättegoda. Vad heter din sort?
Undrar fröken Dill

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen