Kryddsmör till grillat kött


KRYDDSMÖR TAGER VAD MAN HAVER till grillat kött - med rotselleribakelse på grillen

Oj vad sommaren bara dök på oss! Ikväll blir det sommarkväll på terassen med utsikt över havet och vi ska grilla oxfilet. De såg så fina ut på COOP, från Kaprifol, ekologiskt kött från Bohuslän. Köpte lite andra bitar också för att stilla samvetet, egentligen ska vi ju inte bara äta filet, hela djuret måste tas tillvara. Ni vet.

Ett kryddsmör och rotsaker är den godaste omfamningen av en fin köttbit. Och enkelt! Kryddsmör är underskattat. Här är ett inspirerat av klassikern café de Paris. Det fina med kryddmör är att det gäller tager vad man haver och blanda i! Det blir alltid gott. Och har man gäster, gör flera sorter. Nu växer gräslöken fin i landet och eftersom husmor väljer säsongens grönsaker och kryddor från landet så blir det tungt med gräslök. Hittade lite begynnande färsk oregano också.

Till 2 personer:
50 gram ekologiskt svenskt smör
En kvist persilja
En näve gräslök
En kvist färsk oregano
1 msk persilliade (husmors franska favoritkrydda)
1 msk tomachutney med aningen curry (ny sort från GUTÖ delikatesser som jag med glädje hittade i affären)
Alternativt chilisås
1 msk dijonsenap
1 msk grädde (JA!! Det blir mjukt och fint)
1/2 msk rött vin
Svartpeppar

* Tag fram smöret i god tid och låt få rumstemperatur
* Klipp ned de färska kryddor och häll i alla ingredienser i en liten skål med höga kanter
* Hacka och rör med en gaffel tills det håller en bra konssitens
* Lägg på en bit plastfolie och rulla till en rulle
* Låt stelna i kylen minst en timme. Vid servering, skär skivor och lägg upp på fat

Rotsellerikaka på grillen
En stor bit rotselleri
1 chevre

* Skär runda ganska tunna skivor
* Skär lika tjocka skivor chevre
* Lägg en skiva rotselleri, chevre emellan och sedan rotselleri igen.
* Pensla med raps- eller olivolja
* Gilla kort på låg värme

Till detta dricker vi ett enkelt bordeaux. Eller annat franskt rött vin på Merlot eller Cabernet Sauvignon.

Kommentarer