lördag 10 juli 2010

Grillad torskfilet med salvia från kryddträdgården


GRILLAD TORSK med salviablad, kokta rödbetor och färskpotatis samt roquefortsmör

På vår terass har vi en kryddrabatt som min man har murat in precis bredvid grillen, det är väldigt härligt på sommaren. Jag bara plockar dagens färska kryddor och lägger på. Häromdagen grillade vi torskbitar (det är ett måste med fisknät för annars ramlar bitar ned i grillen). Jag lade in salviablad i grillnätet. Även om du inte gillar salvia, den kan vara lite stark, så är det fantastiskt gott att grilla eller steka med färsk salvia på kött och fisk, det blir en mildare och otroligt god smak! Det blir vackert också.

Till detta åt vi:
* Kokta, färska rödbetor (inte mina egna - än - men gott svenska KRAV-märkta)
* Färskpotatis

Det är fantastiskt att bara koka färska rotfrukter och potatis på sommaren och lägga på ett smör som passar bra till både fisk och kött. Ingen sås, inget krångel. Kom bara ihåg att ta fram smöret i god tid.

ROQUEFORTSMÖR
100 gram smör
100 gram fransk, äkta Roquefort

* Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat
* Rör ihop ost och smör hjälpligt
* Ställ in en stund i kyl (frys om det blev tight med tid)

SMÄLT ÖVER alla ingredienser! NJUT

För dem som inte gillar denna ost är chevre ett fantastiskt gott alternativ. Alternativ ett citronsmör (citronsaft, lite rivet citronskal och lite extra olivolja).

VINTIPS: OM roquefortsmöret eller chevre så behövs lite kraftigare smaker, kanske ett Sauvignon Blanc från nya världen eller ett Mersault från franska västkusten. Ett lagrat Sauvignon blanc om man har lyckan att ha ett sådant hemma är gott. Till rödbetorna fungerar ett sydfranskt rosé också utmärkt. Men med citronsmör kan vi bli lite mer diskreta och då skulle nog ett Pouilly Fumé smaka alldeles utmärkt. Den bästa är den som bara heter Pouilly Fumé slätt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen