Körsbärssaft - nu börjar husmorssäsongen!


Nu börjar inläggningssäsongen = husmorstider! Nu är det dags att börja lagra upp för resten av året.

Jag har två gamla överfulla klarbärsträd i trädgården (körsbärsträd vill alltid stå minst två ihop). Har du bigaråer är det bara att plocka och äta, de ska avnjutas färska och blir inte särskilt goda som sylt eller saft. Men klarbär är beska att äta men å andra sidan underbara som saft - eller sylt om du orkar. Ska du koka sylt måste du kärna ur alla (jag brukar göra en burk per år till min mor som älskar körsbär). Det blir dock fantastiskt god saft som alla barn älskar!! Körsbär är dessutom rika på goda antioxidanter, bra för hjärtat!

Har du en saftmaja är du lycklig, det är svårt att få tag i. Jag använder en vanlig saftställning. Låt inte saften stå och rinna för länge, då försvinner mycket C-vitamin (C-vitamin försvinner vid sönderdelning i rumstemperatur).

KLARBÄRSSAFT
2 kg bär
6-10 dl vatten
Ca 1 kg socker (du kan ta mindre men saften håller sig sämre då)

* Sätt in glasflaskor med lock i diskmaskinen och diska
* Skölj bären och lägg i en stor gryta med kokande vatten. Koka under lock (viktigt för att bevara C-vitamin) tills de avgett sin saft, kläm gärna mot kanten så att de mosar sig.
* Häll upp i silduk och låt rinna av i annan stor gryta
* Koka upp igen, rör ned sockret och låt det lösa sig
* Skumma av (det är mycket viktigt för hållbarheten) och häll i lite konserveringsmedel om saften har låg sockerhalt
* Ös upp på de nydiskade, varma flaskorna (kommer de direkt från diskmaskinen är de perfekta)
* Sätt på lock och ställ dem genast upp och ned för att skapa vacuum

Kommentarer