måndag 13 september 2010

Koka lingonsylt


LINGONSYLT
Skriver om den härliga lingonsylten igen. Nu finns det lingon i affären att köpa för rimliga pengar - om du inte har en bra lingonskog i närheten! Jag måste ut och reka skogarna efter lingonställen här i Vaxholmstrakten så det fick bli affärens lingon i år. Lingon är dock lite överkurs, man måste böja sig ner långt, på den positiva sidan är att de växer där det är lite mer torrt där de växer jämfört med blåbär.

Lingon vet ju många att det är nyttigt (många av de nyttiga röda antioxidanterna och vitamin C) men det har också ämnen som gör det väldigt hållbart! Det är perfekt att koka sylt på, inga konserveringsmedel behövs och sylten håller sig länge och väl, över ett år. Lingonsylt som köps i affären smakar aldrig så gott som den hemgjorda, den är alltid så geléig...


C-vitamininnehållet blir bättre i kokad sylt eftersom C försvinner när man krossar bär i luft i rumstemperatur. Så undvik att köpa rårörda lingon, rör i så fall själv (det går att frysa). Jag föredrar lingonsylt på rågflingegröt (nyttig frukost) men det finns många användningsområden, inte minst köttbullar. Lingonsylt är lite beskt, kan vara mycket gott till en krämig ost!

INGREDIENSER:
1 kg lingon
1 kg socker
2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:
* Rengör stora burkar (sätt in dem i diskmaskingen och koka sylten en halvtimme före maskinen är slut så har du både rena och heta burkar!!)
* Koka snabbt upp bären med ca 2 dl vatten per kg bär

* Sänk värmen och sjud i ca 20 minuter

* Ta av värmen och rör i 1 kg socker per kg bär, fortsätt att röra tills det kallnat (annars åker bären upp på toppen i sylten)

* Häll upp på burkar och paraffinera genast

* Sätt på lock när paraffinet stelnat, förvara i kyl eller sval

1 kommentar:

Anonym sa...

Lingonen tillhör Sveriges bästa och mest användbara bär.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen