fredag 10 december 2010





Perfekt förberedelse för att ha hemlagade köttbullar i jul. Börja rulla och stek redan nu, frys sedan in. Det går alltid åt mycket köttbullar på jul. Köttbullarna blir lika goda efter en kort frysning. Och blir det över så har du bra vardagsmat till barnen i frysen. Jag älskar julkryddade köttbullar men jag får ta det lite lungt och använda milda julkryddor för att mina barn ska gilla dem. Ta i lite extra på alla kryddor om du vill ha mer smak på dem!

Återanvändning av gammalt torrt bröd: när ditt surdegsbröd blivit hårt kan du riva det på ett rivjärn och spara i en påse. Utmärkt hemgjort ströbröd och du slipper slänga gammalt bröd (innan det möglar förstås).

RECEPT JULKÖTTBULLAR
Ingredienser till  ca 20 bullar
Köttfärs 400 g

Ströbröd ca 1/2 dl
Dijonsenap 1 msk (ta mer om barnen tycker om det)
1 ägg
1/2 dl porter (byt till mjölk för barnen)
Ev 1 mosad potatis (barnen gillar dem bättre med potatis i)
Salt, svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar samt lite torkade, stötta nejlikor
1 msk vegetarisk buljong (Lantsoppa som finns i hälsokosten utan E-nummer)
1 tsk soja
1/2 tsk socker eller honung (för att blidka barnen och likna Felix)
Smör eko att steka i

Gör så här:
* Riv bröd på rivjärn och häll i porter samt alla smaksättningar och kryddor. Låt stå en kvart.
* Häll i ägget och rör noga.
* Rör snabbt i köttfärsen, helst med rena händer (du får inte röra för mycket då blir de trådiga)
* Värm upp en stekpanna i gjutjärn (fungerar bra på induktion och ger barn och mammor ett extra järntillskott) på medelhög värme, lägg i smöret och låt det bli nötbrunt (stek på ca 6-7)
* Ha en kopp med vatten bredvid och en bit hushållspapper.
* Rulla bullarna med händerna. Doppa dem då och då i kallt vatten så blir det lättare.
* Fyll inte pannan utan stek lagom många åt gången
* Rör på pannan hela tiden, runt runt så blir de runda!

Låt dem kallna i en gryta med kallt vatten och frys in. Lätt att värma upp i grädde & ett stänk soja om du vill ha gräddsås eller bara värma dem under lock på låg värme.

Vegetariskt alternativ?

Ja det är ett av de bästa sätten att spara på miljön. Använd mosade röda bönor eller vegofärs och gör samma recept.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen