onsdag 15 december 2010

Curry från Bali på julens kryddor!Vi kom just tillbaka från en drömsemester på Bali, en underbar ö, både härliga stränder, vacker natur med illgröna risfält och vulkaner men också en konstnärlig och vacker kultur. Och underbara, vänliga och glada människor. Maten är fantastisk med unika kryddor som jag inte kände till, några som jag fick med mig hem. Så här i juletid passar de perfekt!

Gör en currypasta enligt nedan och använd till currykyckling eller varför inte en sill på currypastan till julbordet? Den är också otroligt god med grönsaker eller skaldjur. De grillar ofta maten eller kokar den i bananblad. Det är gott att grilla innan man gör currysåsen.

Jag blev bundis med kocken på den balinesiska restaurangen på hotellet och fick hans curryrecept. Här är en anpassad variant på currypasta som du kan förvara i kylen i ett par veckor. Rena hälsokuren dessutom!

Balinesisk currypasta till julen
Ingredienser:
1 rejäl bit ingefära
2 strån citrongräs
4 vitlöksklyftor i små bitar
1 färsk chili (kan uteslutas eller bytas till paprika och barnen älskar det)
1 tsk korianderkrydda (pulver)
2 msk gurkmeja
1 msk socker
3 lökar
2 msk smör
2 msk rapsolja
1/2 dl kokosmjölk

Gör så här:
* Fräs alla kryddor i smör och olja länge på ganska låg värme till de är mjuka
* Tillsätt kokosmjölk
* Kör i mixer
¨
Tips!
Fräs eller grilla en kyckling lite lätt, koka den med vin, vatten och currypasta och morötter samt rotselleribitar i ca 45 minuter. Gör sås på spad, grädde eller kokosmjölk samt kokospasta.

Blanda currypasta med creme fraiche och gör en underbar balinesisk currysill till julbordet.

Fräs grönsaker, exempelvis lök, squash, morot, rotselleri, spenat och broccoli exempelvis. Häll i kokosmjölk och currypastan.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen