torsdag 30 december 2010

Champagnevänliga förrätter på nyår


Nyårsmeny med bara champagne

I år blir det bara olika champagnevänliga förrätter, vi skippar varmrätten. Löjrom förstås (se förra inlägget) med kronärtskocka, men jag har också lagat en Paté de campagne i min nya prickiga patéform (från http://www.countrystyle.se/). Inte lätt men nu är ju allt klart!

Jag har också en fin anklever köpt i Paris och denna äter vi med en hallonsås med balsamico. Dessutom kokar jag vit sparris med en sås på hackat kokt ägg och brynt smör. Allt passar fint med champagne, ställ fram de olika rätterna och låt gästerna ta för sig av vad de vill ha. Trevligt och minimalt med stress under middagen - dessutom optimalt med små springande barn omkring sig!

Paté de Campagne

Ingredienser, 10 pers:
400 gram eko köttfärs
400 gram kalvlever (eller gris/nöt/kyckling)
300 gram pancetta (eller bacon)
1 dl grädde
3 ägg
1/2 dl sherry
1/2 dl konjak
1/2 dl porter eller annat öl
2 msk vällagrad balsamico
1 tsk timjan, 1 tsk oregano, 1 tsk persilliade, lite riven muskotnöt
1 msk örtsalt
1 msk vitpeppar och 1 msk svartpeppar (helst från kvarnen)
2 msk hackad persilja
4 vitlöksklyftor
1 finhackad lök
1 dl finhackad ättiksgurka
Ev 1 msk kapris
Dekoration:
4 lagerblad
10 vitpepparkorn

Gör så här:
* Koka upp en stor gryta med vatten
* Mixa bacon eller pancetta och sprit med stavmixer eller matberedare
* Rör snabbt ihop pancettaröran med köttfärsen, alla kryddor, ägg, grädde, allt utom levern och dekorationen
* Skär levern i fina bitar
* Rör ned levern
* Smöra en form och lägg i köttröran så att formen blir helt full, banka ett par gånger mot underlaget, vira in hela formen med folie så att det är tättslutande
* Sätt in den i en större gryta eller form i ugnen på 170 grader
* Ös eller häll försiktigt i det kokande vattnet i den yttre formen - ett så kallat bain de marie
* Låt stå i cirka tre timmar tills juicen blir helt gul när du trycker på patén
* Ta ut ur ugnen (försiktigt, det är lätt att få det heta vattnet på dig)
* Ställ patén med en vikt ovanpå som passar i pannan (ev en annan panna med en tung gryta ovanpå)
* Låt stå cirka en halvtimme och häll ut juicen
* Ställ in i kylen

Servera med en cumberlandsås:

* 2 msk lingonsylt
* Rivna apelsinskal
* 1/2 dl vatten
* Lite sprit i

BON APÈTIT!

Så här gör du en god hallonsås till gås eller anklever:

Ingredienser:
* Frusna hallon cirka 2 dl
* 2 msk väl lagrad söt balsamico
* 1/2 tsk socker

* Tina och kör hallonen i mixer
* Häll i balsamico och hallon

Gott Nytt År!







Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen