Lucka 2 - chokladtryffel med hallon till julmarknaden


Jag upprepar förra årets succé med julkalender för en stressfri jul. Jag börjar redan nu för att få ha tid att njuta av julaktiviteter och skapa en gammaldags, långsam, ekologisk, tillsatsfri och resurssnål jul. Varför stressa?

På lördag är det julmarknad i Resarö gamla paviljong och det ska julpysslas med barnen. Jag tänkte sälja lite godsaker. Pepparkakor ska bakas ut. Idag gör jag lite chokladtryffel med hallon:

AGNETAS CHOKLADTRYFFEL
Denna håller cirka två veckor i kylen.

1 dl vispgrädde
25 g smör
175 gram mörk choklad
1 msk konjak
1/2 dl mosade hallon eller 1 msk hallonlikör
100 gram choklad för att doppa i
* Koka upp grädde och smör
* Ta av från värmen och lös direkt upp små bitar av chokladen i grädden, rör hela tiden
* När det är löst, blanda i konjak och hallon
* Ställ i kylen ett par timmar
* Ta ut från kyl, tvätta händerna noga och rulla små bollar
* Doppa dem i smält choklad (i vattenbad) och lägg fritt på ett fat eller i en burk med smörpapper mellan

VARIERA - Kolla i chokladhyllan och i spritskåpet låt dig inspireras! Det finns många varianter, det måste dock vara tillräckligt med starksprit i:

* mörk choklad med apelsinsmak och cointreau
* blockchoklad och Minttu (lägg till 1/2 msk konjak)
* vit choklad (200g) och 1 urkrapad passionsfrukt eller skal och saft från en lime (konjak)

osv... maila gärna in era recept!

Kommentarer