tisdag 28 december 2010

Nyårsmeny - tre varianter på löjrom



















Årets förslag på nyårsmeny kommer från vattnet. På nyår tycker jag det ska vara löjrom och champagne. Löjrom från Kalix eller från Vänern är visserligen en dyr råvara - men en av världens mest praktiska! Du kan frysa in och tina upp till nio gånger utan att den blir dålig! Är du gravid och vill lyxa till det? Du kan frossa i löjrom då de flesta andra fisksorter är förbjudna. Alla de här tre rätterna kan du servera i riklig mängd som enda rätt - med champagne!

Tre varianter på löjrom

Pann-råraka med dill och löjrom
Denna rätt är suverän eftersom du kan grädda potatispannkakorna före - du kan också grädda hälften utan dill och ge till barnen som blir överlyckliga. Genom att det är mjöl i så avviker de inte alltför mycket från de vanliga. Grädda gärna i plättlagg så blir det lyxigare känsla.

Ingredienser, 4 personer som förrätt:
3 ägg
6 dl mjölk
4 rårivna potatisar (riv på rivjärnets grova del)
2 dl dinkelmjöl
Örtsalt
1 kruka dill
1 dl löjrom
1 dl creme fraiche
1 rödlök
25 g smör

Gör så här:
* Vispa ägg och hälften av mjölken
* Vispa i mjölet och sedan potatisen
* Häll ned resten av mjölken
* Klipp i dillen
* Grädda i rikligt med smör på medelhög värme, de kan serveras kalla till förrätten
* Vid servering, lägg upp pannkakor, creme fraiche, löjrom och hackad lök i fina skålar
(gör du rikligt är det utmärkt att bara ha detta med champagne!)

Grillad kronärtskocksbotten med löjrom
Ett snabbt och enkelt recept med mina två favoritingredienser.

Ingredienser, 4 pers
4 kronärtskocksbottnar
Olivolja
1 sats egenlagad majonäs m extra vinäger (1 ägg, 3 dl solrosolja, 1 msk dijon, 2 msk rödvinsvinäger, salt och peppar)
Riven västerbottenost
1 dl löjrom
Svartpeppar
1 citron

Gör så här:
* Gör en majonäs (kan göras tidigt, den håller sig en vecka) genom att separera en rumstempererad äggula, hälla i senap, kryddor och vinäger samt långsamt röra i rumstempererad olja tills det är tjockt (mängd olja beror på storlek på äggulan).
* Precis före servering, grilla kronärtskocksbottnar (färska eller på burk) snabbt i olivolja i grillpanna så de får lite yta
* Blanda majonäs med riven västerbotten
* Lägg kronärtskocka längst ned, klicka på lite majonäs och toppa med löjrom. Servera med egen citronklyfta och svartpeppra ordentligt över.

Kalvfilet med löjröm & chardonnay/dillsmör
En variant på klassikern. Detta är en rätt som kan stoltsera som enda rätt. Dock kanske det ska drickas ett lätt bourgogne till denna rätt istället men det går förstås utmärkt att dricka en smakrik champagne till exempelvis Louis Boulliot eller varför inte en Cava?

Ingredienser, 4 pers
* 400 gram kalvfilet
* 1/2 dl löjrom
* 50 gram rumstempererat smör
* En kruka dill
* 2 msk vitt vin
* Örtsalt, svartpeppar

* Ta fram smöret någon timme före tillagning
(smöret ska med fördel förberedas tidigare på dagen eller dagen före)
* Klipp dill i fina strimlor och rör ned i smöret tillsammans med vinet. Rör länge. Forma en rulle av smöret och lägg i frysen eller kylen. Låt stelna
* Vid servering, stek kalvfilet i varm panna i smör kort tills rödrosa inuti, peppra salta under stekning och låt sedan eftersteka några minuter i folie
* Ta ut smör och skär i tjocka skivor
* Lägg upp köttbit på tallriken, lägg den tjocka skivan smör ovanpå och klicka löjrom direkt från kyl/frys överst
* Peppra ordentligt

Servera med grön kokt grönsak såsom sockerärtor (kokas 1 minut och blir stående i sitt vatten) samt någon potatisrätt exempelvis råstekt potatis eller potatispuré.

3 kommentarer:

foodelicious.se sa...

Trevliga förslag till nyår. Kika gärna på mina nyårs menyer och se vad du tycker om dem.
God fortsättning!

Anonym sa...

Inte så smart att skriva att gravida kan äta Kalix löjrom. Då fisken kommer från Östersjön skall man undvika det om man är gravid!

Husmor Lisa sa...

Hej! Jo det går faktikst bra. Rommen är så pass ren så det går bra enligt rekommendationer från läkare.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen