lördag 18 december 2010

Saffransskorpor och fyra saffransrecept på överblivet saffransbröd

Lite mer julinspiration från Bali... Detta är en helig blomma på Bali, de använder den i sina offergåvor.

På Bali köpte jag julens saffran för en spottstyver av vad det kostar här hemma.

Släng inte ditt lussebröd för att det blir torrt! Du kan använda torkad lussebulle till mycket (de torkar ju ganska snabbt, på några timmar om de inte är nedfrusna). Eftersom saffran är dyrt så känns det så dumt att slänga. Fyra tips och recept nedan:

1. Saffransskorpor:
* Skär dem i skivor
* Torka på 100 grader i ca 20-30 minuter till goda julskorpor!

2. Skorpmjöl på saffran: saffrans-fisk
* Riv brödet på rivjärn och använd som skorpmjöl (håller sig en månad, förvara i papperspåse varmt och torrt)
* Panera en plattfisk i saffrans-mjölet så här:
* Doppa båda sidorna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och sist i saffransmjölet
* Stek i riktigt smör på båda sidor
* Servera med kokt potatis och en creme fraiche med saffran och dill

3. Skropmjöl på saffran - saffrans-schnitzel
* Riv brödet på rivjärn
* Panera en kalvschnitzel i saffrans-mjölet så här:
* Salta och peppra

* Doppa båda sidorna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och sist i saffransmjölet
* Stek i riktigt smör på båda sidor
* Servera med olika bönor och sallader, gärna julens rödkål som ju måste ätas upp eller sallad med en dressing på parmesanost och färsk basilika i creme fraiche.

4. Julig saffrans-efterrätt
* Dränk lussebullen över natten i din favorit-likör exempelvis Drambuie
* Smält mörk choklad i ett vattenbad och häll över saffransbiten
* Toppa med grädden och ställ in en stund i kylen före servering!

God julstämning och ta vara på resterna!

/Husmor

2 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Vilka bra tips!

Kinna sa...

Trevligt sätt att ta tillvara på lussebullen som annars är en torr trist grej. Man skulle också kunna skära den i tunna skivor och torka till saffransskorpor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen