torsdag 23 december 2010

Vegetariskt på julbordet: blomkålstimbal

Blomkålstimbal med parmesan



Jag gillar att ha några vegetariska alternativ på julbordet. Det bör vara någon patéliknande kreation för att möta exempelvis leverpastejen eller kalvsyltan och kännas juligt! Förra året blev det morotstimbal (se recept) men i år blir det blomkål. Jag hittade finfin ekologisk blomkål och fick inspiration till detta recept, använd gärna en vacker form.






Ingredienser
1 blomkålshuvud
1 klick smör eller 2 msk olivolja
2 dl grädde
Riven muskot (färskriven blir godast)
Örtsalt, vitpeppar, svartpeppar och Lantsoppa (se blogginlägg nedan)
2 ägg
1/2 dl riven parmesanost (eller pecorino)
1 klick färskost
Gör så här:
* Koka blomkålen mjuk (ca 15 min)
* Mixa den med alla kryddor och grädde samt ostar till en ganska slät smet
* Rör i ägg snabbt
* Smält smör i botten på en liten form (ca 5 dl), lägg gärna ett par kokta sparrisar eller några basilikablad i botten. Vira in hela formen i folie (sparsamt, det är inte så miljövänligt men ett måste i timbalbranschen).
* Fyll en större form med hett vatten, sätt den lilla formen i den stora och sätt in i ugnen (smartast är att fylla på vattnet inne i ugnen) - ett så kallat Bain de Marie
* Baka i 150 grader i cirka en timme
* Ta ut den, doppa den snabbt i varmt vatten och dra en kniv längs ändarna
* Vänd den upp och ned på ett snyggt fat (nu syns det vackra om du lagt ett par sparrisar eller blad där!)
* Serveras kall

Den håller inte mer än några dagar i kylen så gör precis före servering.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen