Laga din egen barnmat - undvik gifter i barnets mat!
I Svenska Dag slås nya larm om färdig barnmat och bröstmjölksersättning. Laga barnmaten själv, det är så otroligt enkelt att ni knappt kommer att märka det. Tänk på alla burkar du slipper släpa hem från affären, istället köper du bara lite mer av det vanliga. Hur kan det komma sig att vi lagar mat till oss själva och tar fram en burk till bebisen? Med någon röra som är kokt för längesedan i storkök.....
Mina bästa tips för att komma igång:
* Laga mycket och frys in i tomma glasburkar (fyll till 80% så spricker inte burken). * Ta med hemifrån - vid lunch är den tinad och har hållit fräschören hela vägen i vagnen.
* Håll en gryta och koka bebismaten vid sidan av er mat - här är några praktiska recept för familjen.
* Köp en handmixer om du inte har en - oslagbart
* Se separat inlägg om att koka egen ersättning/välling - men du kvinna har ju också världens bästa, rätt tempererade och giftfria bebismat i brösten.
Bebismat kan ju lagas av i princip vad som helst med skillnaden att:
* Maten ska kokas, den får inte stekas (före 1 år)* Maten får inte innehålla salt (före 1 år). Bebisar har i princip ingen lever och kan inte hantera kemikalier, avfall, mineraler och tungmetaller som vi kan - desto viktigare att ge dem rätt mat!
* Därför ska du inte ge din bebis spenat, rödbetor el mangold.
För din bebis hälsa och tillväxt ska du följa dessa regler:
* Maten ska från 4 månader stegras i hur stora bitar det är. 4 månader - slät puré, 6 månader - lite större bitar och efter 8 månader små kuber samt pilla själv i tallriken.* Glöm inte att introducera glutenrika produkter såsom bröd och pasta samtidigt som amning (4-6 månader helst) för annars kan de bli glutenkänsliga. Bebisar under 1 ska inte äta fullkorn utan hellre finare mjölsorter, deras mage tål inte det hårda arbetet än.
* OM du börjar vid 4 månader så börjar du enligt BVC: först lite mosad potatis, sedan lite palsternacka och sen exempelvis morötter, utblandat med lite bröstmjök (bröstmjölken kan frysas och håller i minst en månad) och en klick osaltat smör.
* Prova en grönsak i flera dagar och ge inte upp. Det kommer! Gör inga miner, beröm inte och bli inte besviken. Var neutral i ansiktet, barnen är superkänsliga över din reaktion och agerar därefter. Vill du fortsätta amma, ta det lite lugnare. Vid 6 månader kan du börja prova lite kött och pasta/ris etc.
Några recept:
Spaghetti Bolognese till alla
2 dl vatten
100 g köttfärs
1 lök
1 bit rotselleri
1 morot
1 bit persilja
1 klyfta vitlök
2 hackade tomater utan skal
Örtkryddor (basilika och oregano brukar vara toppen)
Risoni eller spaghetti
Parmesan
1 ordentlig klick osaltat smör
* Skär alla bitarna fint, om det är till en 8 månaders, i kuber ca 5 mm stora
* Låt en gryta koka med vatten
* Lägg i finskuren lök, rotselleri, morot, tomat, persilja, vitlök och köttfärsen rå.
* Häll i makaroner eller Risoni (perfekt pasta till bebisar) att koka med när köttet är genomkokt.
* När pastan är klar, krydda med oregano/basilika och parmensanost
* Kör med handmixer till önskad struktur.
* Lägg i en klick riktigt, osaltat smör
MUMMA och samtidigt lagar du till resten av familjen i pannan bredvid... då fräser du köttfärsen, löken och rotsakerna. Sedan kokar du den i vin. Jag har faktiskt haft lite vin att koka med i barnens, det ger god smak och alkoholen kokar ju bort.. eget val.
Kyckling Curry
Alla barns favorit, detta fick min lille amningstokige gudson att gå direkt från bröst till lagad mat! Detta är dock med ris så om din bebis har lätt att bli hård i magen, gör samma fast med potatis eller pasta. Eller varför inte matvete? Ris är dock perfekt om man har en bebis som är lös i magen eller har fått magsjuka.
4 dl vatten
200 gram kycklingfilé (säkrast men köp ekologiskt, kyckling är riktigt dålig mat med mycket antibiotika och annat)
1/2 purjo
1 morot
1 paprika (detta börjar jag med senare, kanke 6 mån, det KAN finnas allergi mot paprika)
1/2 broccoli
1 tsk vanlig gul curry (kolla noga så att du inte får den starka)
Paprikakrydda (se ovan)
2 dl ris
1 bit persilja
* Skär kyckling & grönsaker i lagom stora bitar
* Koka i vatten: kyckling, kryddor, grönsaker och ris under lock i minst 20 minuter på LÅG värme
* Kör med mixer
* Du gör samma sak till övriga familjen (och barn över 1) fast du fräser ingredienserna i olivolja och häller på creme fraiche på slutet. Dock är det faktiskt lika gott att äta det såsom bebisarna äter fast med lite salt. Kanske lite mer fart på curryn där! Mums igen. Det går också att ha i ett halvt hackat äpple i detta så blir det extra sött och gott.
Broccolipasta
Broccolipastan (se förkylningspasta) - kan du göra precis likadant för hela familjen. Broccoli, som jag alltid tjatar om för det är verkligen den bästa grönsaken vi har, full med cancerskydd, magnesium (som gör att vi tar upp näringsämnen bättre), folsyra, C-vitamin (mer än kiwi el apelsin) etc etc - är BEBISARNAS FAVORIT!
3 dl vatten
1/2 broccoli
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
Risoni eller spaghetti (ej fullkorn)
Parmesanost (för 6 mån)
* Blanda alla ingredienser (skär broccoli fint för de minsta) och koka tills pastan är genomkokt (inte al dente för dessa små)
* Kör till rätt konsistens med mixern. Till de vuxna kokar du sås och pasta separat och saltar. Ev lite creme fraiche.
* Mycket bra pasta för sjukdomsresitstens!!
Kalvfrikadeller
100 gram kalvfärs
1 msk potatismjöl eller en mycket finsmosad potatis
1 klick osaltat smör
Lite muskotnöt
Ev litet stänk av vitlök
(äldre bebisar en skätt grädde också)
* Mosa allt tillsammans och gör små bullar
* Koka dem i vatten eller om bebisen är äldre - i tomatsås på tomater och basilika
* Frys in bullarna, ta fram i lösvikt och servera mosade eller hela beroende på ålder till ris, potatis eller pasta toppengott med kokt broccoli! För de lite äldre, servera gärna med tomatsås och parmesan.
Laxrätt
2 dl vatten
100 gram lax
Lite röd paprika (se ovan)
1 bit mango (blir sött och gott)
1 dl gröna ärter
1 tomat alternativt 1/2 dl grädde
1 stänk curry (gul utan styrka)
1 dl risoni
1 klick osaltat smör
* Hacka grönsaker och mango i små bitar
* Koka allt i vatten ca 8 min, tillsätt smör
* Kör med stavmixer
Fiskpaté
200 gram djupfryst vit fisk (filét, ej färsk för det är risk för ben)
1 dl grädde eller mjölk
1 ägg
lite vitpeppar
1/2 dl hackad färsk dill
1 msk färskpressad citron
Stänk av muskot
1 klick osaltat smör
* Kör filéer av djupfryst fisk exempelvis sej, torsk eller spätta med ett ägg och någon dl grädde/mjölk.
* Vitpeppra och ha gärna i lite hackad dill, muskot och citron.
* Kör med mixern, smöra en bakform och sätt in i ugnen ca en halvtimme eller när den stelnat, helst i ett vattenbad. Lägg på en klick smör.
* Detta är supergott - men salta för de vuxna.
* Servera till er med potatis och ärtor, citron eller smörfräst spenat (vuxna endast).
* Mosa potatis och fiskpaté och kör ärtor i mixern till så blir det gottigt för babbisen.
Vad du än lagar - ha en gryta kokande bredvid med vatten, lägg i grönsaker, kött, fisk eller kyckling, kryddor och pasta/ris/potatis, koka tills det är klart, toppa med osaltat smör och krydda! Glöm inte frukt i maten, det gör det hela sött och gott. Se också separat inlägg om att göra fruktpuré - är det något du ska göra själv så är det fruktpurén. Frys in snabbt så behåller frukten C-vitaminen!
Kommentarer
tänkte jag skulle laga broccolipastan med men kan inte hitta parmesanost utan salt i....vet du något bra märke eller spelar det ingen roll att det är salt i? tar gärna emot fler recept på barnmat om du har, min son är ägg och eventuellt fiskallergiker så det är lite svårt att hitta recept...
MVH Anna
Läs på istället för att sprida dynga.
Så please.. Tänk dig för nästa gång innan du bashar oss som gett ersättning .