söndag 16 januari 2011

Lördagmiddag - helstekt ryggbiff med provencalska potatisslantar samt GI-lunch dagen där¨på


Helstekt ryggbiff blev till två måltider
Nu i januari blir det inga feta såser men en god köttbit på lördagen kan inte undvikas. Det fanns bara stora bitar i affären så jag gjorde en helstekt ryggbiff, inspirerad av lammstek och stoppade hela biten full med vitlöksklyftor. Jag skivade potatis med skalen på och kryddade dem gott utan någon grädde men med ett litet sötsurt vinägersting samt parmesan. Sedan gjorde jag ett vitlökssmör på Bregott.

Den helstekta skar jag sedan i tunna fina skivor som blev till en god GI-smörgås med senapsdressing på rågbröd och sallad dagen efter.

Vinet därtill kommer från månadens nyheter, spring och köp, otroligt prisvärt och gott köttvin.

Ingredienser, 2 pers:
800 g svensk fin ryggbiff i bit (hälften för en dag)
6 vitlöksklyftor
1 msk persilliade och franska örtkryddor
10 potatisar
2 palsternackor
3 msk färskriven parmesan
3 msk olovolja av bästa kvalitet
2 msk vällagrad balsamvinäger
3 msk Bregott
1 kvist persilja
Örtsalt, svartpeppar, vitpeppar
Grön salladsblandning

Gör så här:
* Skala palsternackan, låt potatisen har skalet på men skrubba noga
* Skiva potatis och palsternacka i ca 3 mm tjocka skivor
* Lägg på en plåt och ringla över rikligt med olivolja samt balsamvinäger. Krydda med örtsalt och överst parmesan. Ställ in i ugnen på ca 200 grader i 20 minuter eller till de har en fin yta, avsluta med grill-läget om det behövs. Ställ åt sidan. Sänk till 180 grader
* Under tiden, skär vitlöksklyftor i avlånga bitar. Snitta med en kniv och stick in i köttbiten på olika ställen. Krydda med allehanda örtkryddor, peppar och persilliade
* Stek köttet snabbt i varm panna runt om så att det får stekyta
* Lägg köttet på en plåt eller ställ in hela stekpannan om den är i gjutjärn. Stick in en köttermometer på tjockaste stället, i mitten av köttet
* Sätt in köttet i ugnen och låt stå tills termometern visar exakt 55 grader (viktigt)
* Rör i hop pressad vitlök, persilliade och hackad färsk persilja till ett snabbt vitlökssmör


* Låt vila kort på plåten
* Skär upp centimetertjocka bitar
* Värm potatisslantarna snabbt, lägg upp köttet, potatis och sallad på varje tallrik (med balsamvinäger)



Vinet
Till denna trevliga och ganska snabba lördagmiddag så tycker jag ni ska skynda till systemet och köpa följande sträva, eleganta men ändå moderna Madrian, den finns i januarinyheterna. Nr 90081.

Det är ett riktigt stilfullt vin för en låg summa. Toner av ceder, plommon, svart vinbär och choklad. Detta vin passar till många komplexa smaker som passar till sträva viner, kött med olika gräddiga såser och andra smakfulla rätter utan sötma.



Söndagslunchen
Inte nog med att det var en god middag på lördagskvällen, när du köper en större köttbit går det bra att göra något lunchigt dagen efter. Jag skivade köttet fint och lade in i kylen.



Ingredienser:
Kött från dagen före
2 ägg
1 röd paprika
Blandade salladssorter
1 rågbröd/surdegsbröd
2 msk balsamico
1 msk dijon
2 msk olivolja
örtsalt

Gör så här:
* På medelvärme, stek paprikan i fyra större bitar samt rågbrödet
* När de är färdiga, lägg åt sidan och höj värmen något
* Stek ägget i olja så att vitan är hård men gulan rinnande
* Lägg salladen på en tallrik, häll över balsamico samt den grillade paprikan
* Bred dijon på brödet och lägg detta på salladen
* Lägg på två skivor ryggbiff och det stekta ägget

God spis!








 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen