tisdag 4 januari 2011

Nu är det dags för detox! Citrusdoftande blomkålsröra










Nu har det ätits alldeles för mycket sött, kött och rött i ett par veckor. Dags att bli mer grön. I januari drar jag ned på kött, mjölkprodukter och socker för att återställa den stackars kroppen. Det här underbara vintervädret skapar ju också fantastiska förutsättningar att vara ute och röra på sig!

Råvaror som är fina just nu är ju citrusfrukter. Köp ekologiskt eftersom de besprutas hårt. Det finns också fortfarande fin blomkål och broccoli. Broccoli är en bra återställare för kroppen och den grönsak som innehåller mest antioxidanter av dem alla. Här är två tips på röror som också kan användas som sås till pasta.

Citrusdoftande blomkålsröra

Ingredienser, 4 pers:
1 huvud blomkål
1 citron (helst ekologisk)
1/2 dl riven parmesanost
Ca 10 basilikablad
1 msk olivolja
Örtsalt
1/2 tsk riven muskotnöt
2 dl mjölk eller havremjölk
Svart- och vitpeppar från kvarn



Gör så här:
* Skrubba citronen med rotborste och riv tunt (utan att det vita kommer med) några smala strimlor av skalet på rivjärnet. Dela sedan citronen och pressa ur saften.
* Skölj blomkålshuvud och lägg i en gryta som inte är för stor
* Fyll på med mjölk och resten vatten samt lägg i citronskalen
* Koka upp och låt koka i ca 7-10 minuter, så att huvudet är genomkokt men har lite motstånd
* Töm ut i princip all vätska i en separat bunke (ta bort skalen)
* Häll i alla kryddor, parmesan, olivolja och pressad citron
* Mixa med stavmixer och häll i önskad mängd vätska så att det blir antingen en puré (gott till kött och fisk), en sås (gott till pasta) eller soppa. Eller ät den bara som den är och doppa hårda brödbitar i!

Till fest: strålande till löjrom.

Precis samma röra kan göras på broccoli!

/Husmor

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen