måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag-middag

Husmortstips: alla hjärtans dag-middag - vad äta för romantisk stämning? Rosa och ljusgrön räk-ceviche



Idag är det alla hjärtans dag och husmor lagar mat som är bra för förhållandet. Om ni planerar en härlig kväll tillsammans i romantikens tecken är det viktigt att tänka på vad ni äter. Maten får inte ta över i romantiska sammanhang, den ska bara förstärka den trevliga stämningen!

Den får förstås gärna vara rosa och vacker. Men undvik gärna tung, fet mat och alla ingredienser som skapar dålig andedräkt eller dålig mage... det är inte så romantiskt. Ett annat tips är att undvika mat som är krånglig att förbereda. Det ska gå snabbt och vara vackert. Försök också undvika rödvin, det är sövande och lite för tungt. Därav blir det oftast skaldjur och fisk som ju är lite lättare och passar fint till kärleksdrycker som cider, champagne och vitt vin. Eller alkoholfritt förstås.

Några absoluta no-nos är:
*rå lök och vitlök i alla former
*bönor och kål
*stekt kött med feta såser
*köttfärs
*vällagrade ostar

Bättre ingredienser är:
*fisk och skaldjur, särskilt räkor, havskräftor och löjrom
*örtkryddor
*färsk frukt och grönsaker exempelvis citrus och sparris
*såser baserade på vinäger eller tomat
*parmesan eller pecorino

Löjrom, serverad med pressad citron, dill och en hemgjord majonäs/creme fraiche eller gräddfil, tyvärr utan den råa löken är gott. På en smörstekt brödskiva. Eller räkor på samma sätt. Här kommer ett finfint kärleksrecept i rosa med försmak av våren. Den kan förberedas några timmar före och passar fint till champagne eller ett torrt, citrusdoftande vitt vin såsom chablis, pouilly fumé eller muscadet.

Rosa och ljusgrön räk-ceviche (4 pers)
* 1 blodgrape
* 1 knippe grön sparris
* 4 hg räkor
* 1 kruka färsk koriander (alt basilika)
* Om du hittar: färska vattenkrasseblad (inte så vanligt i svenska butiker)
* 1 msk socker
* 1/2 dl äppelcidervinäger
* 1,5 dl fin olivolja/rapsolja
* 1/2 dl vatten eller grapejuice
* 1/2 pressad citron
* 1 liten bit färsk chili
 * Svartpeppar och örtsalt

* Skala räkorna
* Skär av den hårda biten längst ned på sparrisarna och skär dem i cirka 2 cm långa bitar
* Koka upp vatten och blanchera sedan sparrisarna i vattnet cirka 5 minuter. Låt kallna.
* Skala och skär grapen i cm-stora bitar
* Blanda socker, citronsaft, vinäger, vatten eller juice och olja till en dressing (häll i en glasburk och skaka). Smaka av tills du är nöjd med sockerbalansen (olika hur mycket socker man vill ha) och salta/peppra.
* Hacka vattenkrasse och koriander i fina strimlor. Skär chili i väldigt små bitar.
* Blanda allt och häll på dressingen. Lägg i större glas på fot och ställ in i kylen några timmar.

Med en grillad surdegsbrödskiva till räcker detta med ett glas vin för en romantisk kväll. Duka i rosa och ljusgrönt!

Om du vill ha en matigare sallad kan du också ha i avocadobitar. Då bör den dock inte stå allt för länge eftersom avocadon blir mosig och lite brun.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen