Fredagsitalienare: kalvbullar med pasta och tomatsås till hela familjen


Fredagsitalienare: kalvbullar med pasta och tomatsås till hela familjen

En hyfsat snabb fredagsrätt inspirerad av Italien som de flesta älskar. Bullarna blir ljusa och smakar gott av vitlök och parmesan. Fredagsmysigt - glöm inte högljudda samtal och samvaron kring bordet!

Ingredienser:
400 gram kalvfärs (helst ekologisk om du hittar)
1 ägg
1 kokt potatis eller 3 msk potatismjöl/1 msk mjölk
2*1 dl riven, hel ekologisk 24 månaders parmesan
1 kruka basilika och en kruka persilja
2 vitlöksklyftor
2 msk vällagrad balsamico
(chilipeppar, torkad valfritt)
2 msk smör och 2 msk olivolja
1 förpackning hela/krossade tomater eller 5 färska
2 dl grädde
1 msk socker
1 dl vitt vin (valfritt)
Örtsalt och svartpeppar

Äggnudlar eller spaghetti (hemgjord om ni orkar). Jag tycker de torkade äggnudlarna är bättre än de färska, färdigköpta faktiskt.

Gör så här:
* Ställ tomater, grädde, vin och lite basilika på långsam kokning (ca 3-4) under lock
* Mosa potatisen eller rör ihop potatismjöl och mjölk
* Rör snabbt ihop körrfärs m potatis, 1 dl av parmesanen, balsamico, vitpeppar, en pressad vitlöksklyfta, hackad basilika, 1 dl finhackad persilja, chili - använd händerna! Rör inte för länge, då blir bullarna trådiga
* Rulla ojämna (inte viktigt att de blir så där köttbullerunda) bullar och stek cirka 10 st i en upphettad järnstekpanna på medelhög värme (ca 7-8) i smör och olivolja. Byt smöret efter varje stekning. Häll löpande ned bullarna så fort de fått en fin stekyta att koka med i tomatsåsen.
* Koka pastan och kläm i en pressad vitlöksklyfta, socker samt finriven parmesan i såsen. Salta och peppra - smaka av balansen i såsen.
* Lägg upp på tallriken med pasta och ruccola

Vin därtill: Drick gärna ett lättare pinot noir, ett italienskt Veronavin exempelvis valpoliciella classico till denna rätt. Det ska vara fínessfullt och inte för kraftigt. Gärna lite tegelsmaker. Ett sydfranskt rödvin från Provence skulle också fungera. Eller ett kraftigt vitvin.

Kommentarer